OUG nr. 6/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 250 din 14 aprilie 2015 si care va intra in vigoare la 1 iunie 2015, va modifica prevederile Codului fiscal, stabilind modul in care Fiscul va recalcula platile anticipate de impozit pentru veniturile din chirii, atunci cand este reziliat contractul in care chiria este exprimata in valuta.
Astfel, documentul prevede ca in situatia rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza pe baza chiriei din contract, indiferent de momentul incasarii acesteia, si in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, platile anticipate vor fi recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative.
La determinarea venitului anual va fi utilizat cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se va emite decizia de impunere, impozitul fiind final.
De asemenea, in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative va recalcula platile anticipate stabilite, incepand cu 1 iunie 2015.
Actul normativ vine in contextul in care prevederile actuale nu contin reguli privind recalcularea platilor anticipate de impozit pentru veniturile din chirii in cazul rezilierii contractelor in valuta, similare celor aplicabile pentru recalcularea platilor anticipate in situatia rezilierii contractelor in care chiria este in lei.
Conform Codului fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, exceptandu-se cazul veniturilor pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.
Platile anticipate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda, se stabilesc de organul fiscal astfel:
- pe baza contractului incheiat intre parti sau
- pe baza veniturilor determinate in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, in conformitate cu prevederile art. 48 din Codul fiscal, potrivit optiunii.