Incetarea conntractului se face cu data rezilierii contractului si depunerii cererii catre AFP. Impozitul se plateste pana la data incetarii contractului.
Despre termen se precizeaza in OMFP ....:
-Declaratia se depune de catre: - contribuabilii care realizeaza venituri dintr-o sursa noua in cursul anului fiscal, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, respectiv de la data incheierii contractului intre parti; - contribuabilii care incheie acte aditionale la contracte aflate in derulare, in termen de 15 zile de la producerea evenimentului
Codul fiscal:
Stabilirea plăţilor anticipate de impozit
Art. 82.
(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendare, precum şi venituri din activităţi agricole sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de impozit, exceptându-se cazul veniturilor pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă.
Plăţile anticipate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, se stabilesc de organul fiscal astfel:
a) pe baza contractului încheiat între părţi;
(3) Plăţile anticipate se efectuează în 4 rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, cu excepţia impozitului pe veniturile din arendare, pentru care plata impozitului se efectuează potrivit deciziei emise pe baza declaraţiei privind venitul realizat.
(5) Pentru stabilirea plăţilor anticipate, organul fiscal va lua ca bază de calcul venitul anual estimat, în toate situaţiile în care a fost depusă o declaraţie privind venitul estimat pentru anul current
Norme metodologice:
168. Sumele reprezentând plăţi anticipate se achită în 4 rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 decembrie.
170. Solicitarea emiterii unei noi decizii de plată anticipată, potrivit art. 81 alin. (3) din Codul fiscal, se face prin depunerea de către contribuabil a unei declaraţii privind venitul estimat.
Codul fiscal:
Declaraţia privind venitul realizat
(1) Contribuabilii care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor. venituri din activităţi agricole determinate în sistem real au obligaţia de a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Norme metodologice:
178. În termen de 5 zile de la depunerea declaraţiei, organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul îşi are domiciliul fiscal va emite decizia de impunere şi va comunica contribuabilului eventualele sume de plată sau de restituit.
Codul fiscal:
Stabilirea şi plata impozitului pe venitul net anual impozabil
Art. 84.
(1) Impozitul pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual datorat este calculat de organul fiscal, pe baza declaraţiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil/câştigul net anual din anul fiscal respectiv, cu excepţia prevederilor art. 67 alin. (3) lit. a).
Norme metodologice:
181. În situaţia în care organul fiscal competent constată diferenţe de venituri supuse impunerii, se va emite o nouă decizie de impunere anuală prin care se stabilesc obligaţiile fiscale, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
CONCLUZIE:
In momentul inregistrarii contractului de inchiriere, a fost depusa si declaratia privind venitul estimat, pe baza careia organul fiscal a stabilit platile anticipate.
In conditiile in care contractul se reziliaza (se modifica baza de impunere), depuneti o noua declaratie privind venitul estimat, insotita de o adresa prin care anuntati rezilierea contractului.
Pe baza acestei noi declaratii, organul fiscal recalculeaza platile anticipate.
Pana pe 15.05. anul urmator depuneti declaratia privind venitul realizat (efectiv).
Mai exista varianta sa platiti in continuare anticipat conform deciziei de impunere emisa pe baza declaratiei privind venitul estimat, iar la anul in declaratia privind venitul realizat, sa completati venitul realizat efectiv. Pe baza acestei declaratii de venit realizat, organul fiscal va recalcula impozitul, va scadea suma reprezentand plata anticipata si va va rambursa suma platita in plus.
Bafta!