avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Chirie apartament
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Chirie apartament

Detin un apartament in Bucuresti pe care as dori sa-l inchiriez pentru o perioada de minim 1 an.
Cum trebuie procedat,ce demersuri trebuie facute la fisc,ce dari platesc la stat?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:38, 12 Aprilie 2015
Anul in curs impozitele sunt 16% impozit venit + 5,5% cass (cu o deductibilitate de 25% a cheltuielilor din suma incasata), insa de la anul codul fiscal se schimba si numai bunul Dumnezeu stie ce bucurie ne va aduce (e.g. nu-i exclus ca in cazul inchirierii catre firma, sa i se schimbe din oficiu destinatia si implicit impozitarea imobilului - care este in sarcina proprietarului, si care dupa cum se aude poate sa creasca de pana la 20 ori - adica nu putin). Bafta!
Este necesar sa analizati responsabil chiriasii pe care urmeaza sa ii primiti in spatiu
Trebuie sa incheiati contract de inchiriere cu clauze asiguratorii
Contractul trebuie declarat la autoritatea fiscala
Documente necesare pentru inregistrarea contractului de inchiriere:
- 3 exemplare de contract de închiriere (un original si două copii
- Dovada deţinerii proprietăţii (copie şi original)
- Declaraţia de venit estimat/normă de venit (formular 2203, 2 exemplare)
- Act de identitate proprietar(i) (copie şi original)

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare , au obligatia sa depuna Declaratia privind venitul estimat/norma de venit formular 220, in termen de 15 zile de la incheierea contractului intre parti.
Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere, depun cate o declaratie estimativa pentru fiecare sursa.
In situatia inchirierii bunurilor detinute in comun, fiecare coproprietar completeaza si depune cate o declaratie, corespunzator cotei care ii revine din proprietate.
Contribuabilii au obligatia de a depune declaratia privind venitul realizat la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Declaratia privind venitul realizat se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit si se depune de catre:
a) contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, determinate in sistem real;
b) contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor care au depus declaratii de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii;
c) contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, in baza contractelor incheiate intre parti in care chiria este exprimată in lei, a caror impunere este finala, pentru situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale, caz in care platile anticipate de impozit vor fi luate in calcul la stabilirea impozitului anual datorat.
Impozitul anual datorat se calculeaza de organul fiscal competent, pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual determinat in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, impozitul fiind final.
Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere, pe care o comunica contribuabililor.
Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza obligatii fiscale accesorii (dobanzi si penalitati de intarziere).
Nu au obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat, contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente pentru care platile anticipate de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat, si pentru care platile anticipate reprezintă impunere finala.
Veniturile care se realizeaza intr-o fractiune de an sau in perioade diferite ce reprezinta fractiuni ale aceluiasi an, se considera venit anual.
Ultima modificare: Duminică, 12 Aprilie 2015
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu pot inceta contractul de inchiriere... indii indii Daca inchiriez apartamentul meu proprietate personala unei alte persoane pe o perioada de 17 ani si Finantele imi emit decizia de plati anticipate pentru anul ... (vezi toată discuția)
Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global? apollo apollo M-ar interesa modalitatea de calcul a impozitului pe venitul global. Dominiciliul este in strainatate si singurul venit este cel din inchirierea apartamentului ... (vezi toată discuția)
Inchiriere teren pt.un panou publicitar mircea4 mircea4 Buna ziua! Daca inchiriez teren pt.un panou publicitar,din curtea mea,trebuie sa contactez serviciul financiar de la primarie(asa afirma unii si nu inteleg de ... (vezi toată discuția)