Legea nr. 134/2012 privind Codul de procedura civila a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015.
Atentie! Puteti descarca actul normativ din sectiunea noastra de Legislatie.
Acest lucru vine in conditiile in care Codul de procedura civila a fost modificat in octombrie anul trecut prin Legea nr. 138/2014, care prevedea republicarea Codului de procedura civila, dandu-se textelor o noua numerotare.
Legea nr. 138/2014, din octombrie anul trecut, a adus o serie de noutati importante in ceea ce priveste procedura de executare silita.
Astfel, a fost eliminata etapa de incuviintare a executarii silite din competenta instantelor, fiind atribuita executorilor judecatoresti.
Concret, executorul judecatoresc poate sa inceapa executarea silita fara sa mai fie necesar sa treaca prin instanta.
Aceste prevederi aduc avantaje, dar si dezavantaje pentru cei care nu isi mai pot plati creditele si ajung in situatia in care sunt executati silit de catre banci, au declarat specialistii contactati anul trecut de AvocatNet.ro.
"In contextul legislativ actual, executarea silita va putea fi demarata intr-un timp foarte scurt, aceste prevederi avantajand in mod clar creditorul. Este evident ca, pentru clientii bancilor, aceste modificari se vor traduce in posibilitatea ca acestia sa ajunga mai rapid in situatia de a fi executati silit, ceea ce poate conduce, printre altele, la blocarea conturilor acestora", a explicat Raluca Gheorghiu, avocat in cadrul Ionescu si Sava, la o solicitare mai veche a noastra.
De asemenea, in octombrie 2014 a fost reintrodusa obligativitatea investirii cu formula executorie a titlurilor executorii, cu exceptia hotararilor judecatoresti.
In plus, au fost extinse anumite drepturi ale executorului judecatoresc. Adica s-a reglementat situatia in care, la cererea executorului judecatoresc, institutiile publice, institutiile de credit si orice alte persoane fizice sau persoane juridice sunt obligate sa ii comunice, de indata, in copie, documentele, precum si, in scris, datele si informatiile apreciate de executorul judecatoresc ca fiind necesare realizarii executarii silite, inclusiv codul numeric personal al persoanei supuse executarii silite, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel.
Puteti consulta Codul de procedura civila republicat in sectiunea noastra de Legislatie. De asemenea, veti putea accesa actul normativ in perioada urmatoare si in SuperLege.ro, o aplicatie legislativa, marca AvocatNet.ro.
Urmariti tag-ul Biblioteca virtuala AvocatNet.ro, unde vom continua sa publicam, pentru descarcare, documente utile ce nu ar trebui sa lipseasca niciunui contribuabil care vrea sa fie la curent cu noutatile legislative. Descarcati de AICI si celelalte documente pe care le-am publicat pana acum in Biblioteca virtuala AvocatNet.ro.
Comentarii articol (12)