avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita modificare ncpc prin legea 138/2014
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita modificare ncpc prin legea 138/2014

Buna ziua!
Speta este urmatoarea. Credit luat in 2004 de la banca x...neplatit din iunie 2005..prelaut, in prima faza, de asigurari de la banca x; ulterior de o societate de recuperari creante. Sunt multe alte aspecte complexe ale spetei care, insa, nu afecteaza fondul situatiei.
Am primit, in perioada 2007-2014,telefoane, amenintari, notificari, intregul arsenal de intimidare din partea cesionarului creantei. Nu mi-am luat nici un angajament de plata, nu am platit nimic.
intrebarea 1: S-a implinit termenul de prescriptie? Daca da, conform decretului cu privire la prescriptie (1958) sau conform noului cod de procedura civila?
Dupa mine...daca in 8-9 ani srl-ul recuperator nu a inceput nici o forma de executare..da...astept si parerile dvs.
Pana la aparitia Legii 138/2014, incuviintarea executarii silite era data de catre instanta de judecata; astfel, executorul judecatoresc cerea in instanta incuviintarea. Ulterior incuviintarii, debitorul, dupa trimiterea actului de catre executor judecatoresc la domiciliul sau, avea posibilitatea, in 15 zile de la instiintare, sa conteste, tot la instanta, implinirea termenului de prescriptie (astfel se stinge dreptul material de actiune asupra debitorului).
A aparul Legea 138/2014; conform modificarilor operate de legiuitor, executorul judecatoresc este cel care incuviinteaza executarea silita. Aici incep sa nu mai inteleg mecanismul. De acum inainte, ce fac eu cu sesizarea cu privire la prescriptie? O adresez executorului? Sau executorul..in analiza dosarului..se sesizeaza?
citat din L. 138/2014: "(5) Executorul judecatoresc va respinge cererea de incuviintare a executarii silite numai daca:
1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decat cel sesizat;
2. hotararea sau, dupa caz, inscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;
3. inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, nu este investit cu formula executorie;
4. creanta nu este certa, lichida si exigibila;
5. debitorul se bucura de imunitate de executare;
6. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la indeplinire prin executare silita;
7. exista alte impedimente prevazute de lege.
(6) Incheierea prin care s-a dispus incuviintarea executarii silite poate fi supusa controlului instantei de executare pe calea contestatiei la executare, in conditiile legii. Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi contestata de catre creditor, in termen de 15 zile de la comunicare, la instanta de executare."
se aplica punctual 7 cu privire la "impedimentul" numit implinirea prescriptiei?
ultima problema...tot conform Legii 138/2014 art. 711" 3) De asemenea, dupa inceperea executarii silite, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii de investire cu formula executorie, precum si a incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca au fost date fara indeplinirea conditiilor legale."
Ultima intrebare: este o conditie legala pt executor constatarea implinirii prescriptiei sau nu?
Scuze pt. mesajul "stufos"...astept cu interes raspunsuri la intrebarile mele:
1. S-a prescris sau nu o datorie, neplatita de 2005, fara nici un act de executare initiat in 8-9 ani de creditor?
2. Cui invoc implinirea prescriptiei, in caz de incuviintare silita? Executorului judecatoresc? Instantei judecatoresti? Cand anume o fac...indifferent de institutia jurisdictionala?
O zi buna tuturor
Cel mai recent răspuns: quasimodo_50 , utilizator 15:51, 22 Octombrie 2014
da, s-a implinit termenul de prescriptie
puteti sa invocati prescriptia pe calea contestatiei la executare silita
Mi se pare - si sper sa nu ma insel - ca problema este mai simpla decat pare ... cazului dvs i se aplica legea valabila la momentul cand ati luat creditul.
Mai mult, in Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 283 din 17 aprilie 2014 a fost publicată Decizia ÎCCJ nr. 1 din 17 februarie 2014 (Decizia 1/2014) care spune : prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011”.

Contestatie la executare introdusa la judecatoria de care apartineti, invocand prescriptia (implinita de 3 ori si ceva ... din iunie 2005 pana in octombrie 2014).
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
cristi111us, utilizator
Va multumesc doamna avocat, domnule Cristi. Pentru toti cei interesati, cititi Legea 138/2014 de modificare a noului cod de procedura civila....mai ales modificarile cu privire la executarea silita (incuviintare pt executare silita facuta de catre executor judecatoresc NU de catre instanta de judecata); dupa mine..exista multe implicatii.
P.S: m-a intrigat, intr-o luare de cuvant, presedintele camerei executorilor judecatoresti (o doamna): publicarea incuviintarii executarilor silite pe portalul instantei de judecata...aduce un mare prejuduciu executorilor..deoarece debitorii, afland din timp, instraineaza bunurile susceptibile a fi poprite (sper ca am inteles bine). intrebare: nu este un mare avantaj publicitatea actului de justitie, transparenta ei?
multumesc inca odata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie...sunt sanse? Dahrma Dahrma S-a primit imprumut o suma de bani pentru care s-a ipotecat un apartament in favoarea celui care a imprumutat banii (contract de garantie imobiliara cu titlu ... (vezi toată discuția)
Precriptia invocata si din oficiu leus leus Va rog o parere: Daca pe rol este o cerere de incuviintare executare silita pentru un credit prescris de acum 10 ani si litigiu se afla in faca de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani dan_plescan dan_plescan Buna seara Sentinta a deventi executorie. Dupa un an a fost introdusa cererea de incuviintare a executarii silite care a fost admisa. Imediat sa inceput ... (vezi toată discuția)