avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Precriptia invocata si din oficiu
Discuție deschisă în Executare silită

Precriptia invocata si din oficiu

Va rog o parere:
Daca pe rol este o cerere de incuviintare executare silita pentru un credit prescris de acum 10 ani si litigiu se afla in faca de incuviintare la judecatorie se poate depune un inscris referitor la


Decizia nr. 1/2014 a ICCJ- privind examinarea recursurilor în interesul legii formulate de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa privind interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5, art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Codul civil, raportat la dispoziţiile art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, în referire la invocarea de către instanţe, din oficiu ori de către părţi, după momentul procedural prevăzut de art. 2.513 din Codul civil, a excepţiei prescripţiei extinctive, în cazul prescripţiilor începute sub imperiul Decretului nr. 167/1958, împlinite şi, respectiv, neîmplinite la data intrării în vigoare a Codului civil - 1 octombrie 2011 care statueaza ca :

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
în numele legii
D E C I D E:
Admite recursurile în interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa.
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5, art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, stabileşte că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 februarie 2014.

Olbligatorie din 09.aprilie 2014

... avand in vedere ca si judecatorul din oficiu poate invoca precriptia conform prezentei decizii?
Am observat in practica ca nu se respecta aceasta Decizie a ICCJ ,si ca toti judecatorii indiferent ca este sau nu titlu sau este prescris acesta ei dispun incuviintarea executarii,ca apoi cetateanul de rand sa le tot faca dosare cu contestatii si MJ sa incaseze taxe de timbru.
Legea este obligatortie numai pentru restul si insasi cei care trebuie sa o aplice o ignora????

Multumesc


Cel mai recent răspuns: leus , utilizator 11:06, 20 Iunie 2016
Dupa cum poate ati observat ICCJ foloseste sintagma "pot invoca exceptia prescriptiei extinctive" ceea ce inseamna ca, nu exista obligativitatea invocarii,cel mai bine este sa invocati dvs.prescriptia.
da ,dar dosarul se afla in faza de executare silita, la judecatorie, pot interveni atunci?

Vad ca se mentioneaza ,,indiferent de stadiul procesual", dar .......
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2016
leus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani dan_plescan dan_plescan Buna seara Sentinta a deventi executorie. Dupa un an a fost introdusa cererea de incuviintare a executarii silite care a fost admisa. Imediat sa inceput ... (vezi toată discuția)
Prescriptie extinctiva. noul cod. invocare. moment. Av_Mihaita Av_Mihaita Potrivit Noului Cod civil (art. 2513), prescriptia extinctiva se poate invoca doar [i]in limine litis[/i], adica prin intampinare sau pana la prima zi de ... (vezi toată discuția)
Lnvestire formula executorie leus leus Un contract de credit nu este ajuns la scadenta,dar s-a intirziat cu plata 2 luni si jumatate pe motive medicale(februarue -martie 2006) demonstrate bancii, ... (vezi toată discuția)