avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită lnvestire formula executorie
Discuție deschisă în Executare silită

lnvestire formula executorie

Un contract de credit nu este ajuns la scadenta,dar s-a intirziat cu plata 2 luni si jumatate pe motive medicale(februarue -martie 2006) demonstrate bancii, cu inscrisuri.data dupa care s-a reluat plata normal cu cash pina in mai, iar din iunie 2006 cu debitarea cardului de salariu.
Scuze vorbesc de un contract incheiat in sept 2003 pe 36 luni.,scadent sept 2006.
la sf anului
La sfirsitul anului 2006 ,nu s-a mai debitat suma de pe card ,intrucat s-a achitat creditul.

In august 2007 s-a retinut dupa card o alta suma ,, intretinere card,penalitati comisioane pt acelasi contract de credit,conform informatiilor primite de la banca.

am avut salariul pinba in aprilie 2011 pe card la acea banca.Nu mi s-a mai retinut niciun leu.
In sept 2015 ma trezesc cu executare silita.pe o anexa a contractului foarte mic am vazut ca in 12.06.2006 acesta fusese investit cu formula executorie,dar fara a se cere incuviintarea executarii la instanta ,absolut nimic.EU NU AM AVUT HABAR PINA ACUM DE ACEA INVESTIRE.

Am luat toate extrsele de la banca din perioada 2003-2011 si contul de credit apare inchis din 01.2008 si este pe zero, figureaza achitat.


Intrebarile mele:

1)- Are dreptul executorul in anul 2015 sa mai faca o executare pentru un titlu investit cu formula executorie in 2006 ?
2)- .Nu trebuia totusi sa se ceara incuviintarea executarii ,in acest caz pentru ca vb de o executare inceputa pe vechiul Cod de procedura?
3)-Este prescris dreptul de a cere executarea?
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 08:40, 25 Martie 2016
1.Executorul este obligat să primească cererea de executare silită. Corect ar fi fost să o respingă, deoarece era împlinit termenul de rescripție. Dar executorii, majoritatea nu sunt foarte pregătiți teoretic. Ar fi trebuit să știe că prescripția începută în 2006 se circumscrie legii vechi, deci se invocă din oficiu. Dar ... ghinion, nu știe. Din păcate e musai să faceți dvs contestație și să invocați prescripția.

2.Nu trebuia să se ceară încuviințarea, dacă cererea de executare a fost depusă la executor după data de 15,02,2013.
3, Este prescris dreptul la executare, dacă lucrurile stau așa cum ați afirmat.
1.Daca executarea silita a inceput in 2015 nu era necesara incuviintarea de executare silita de catre instanta de executare(chiar daca investirea cu formula executrie s-a facut in 2006).Executarea silita incepe prin cererea de executare silita formulata de creditor si nu de la investirea cu formula executorie a contractului de credit.Din cele descrise de dvs.dreptul de a cere executarea silita pare prescris in termenul de 3 ani daca,nu s-au facut acte de intrerupere a prescriptiei.
Nu exista niciun fel de act de intreruperea prescriptiei,.El motiveaza ca mi-au fost trimise plicuri cu instiintare ,dar eu nu am primit nimic,pai foarte bine oricine poate depune acestea in favoarea sa, si eu pot spune ca am trimis lui Papa scrisori, dar trebuiesc dovezi ca le-a si primit sau un document postal ca le-am expediat. In plus am dovezi clare ca am achitat creditul (extrasele bancare ), dar mai suspectez din documentele atat intocmite de executor si de cel care a cerut executarea, in speta o firma de recuperare(toate actele sunt redactate numai prin executor, ),dar si comportamentul sau , ca acest executor are probabil un contract de colaborare cu societatea respectiva sau are un alt parteneriat ascuns, intrucat este foarte acid,nu ma lasa sa vad dosarul,(il tine ca pe foaia de examen, intredeschis in fata sa)dosarul nu este numerotat, iar unele documente vorbesc de la sine ca sunt redactate de el, ambiguu.In plus de aceasta nu are cunostinte juridice,eu am vorbit de prescriptie si el vorbea de perimare, confunda anumite notiuni, nu stie sa citeasca indicele unui articol , ,, ii dicta secretarei,, articolul ala cu caciulita""!!! s.a.m.d.Oare cine ii verifica???

Am facut oricum contestatie,am invocat prescriptia am aratat si altele printre care si caracterul creantei (creditul a fost de 2800 si el imi cere 3000 fara cheltuieli de executare,fara documente financiar -bancare doveditoare,fara intreg contract de credit numai o anexa a contractului si sunt mai multe mereguli) si am cerut si supendarea executarii inclusiv susp provizorie
am platit taxele,cautiunea, acum astept.

Multumesc pt raspunsuri
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2015
leus, utilizator
Ilie1111 a scris:

1.Executorul este obligat să primească cererea de executare silită. Corect ar fi fost să o respingă, deoarece era împlinit termenul de rescripție. Dar executorii, majoritatea nu sunt foarte pregătiți teoretic. Ar fi trebuit să știe că prescripția începută în 2006 se circumscrie legii vechi, deci se invocă din oficiu. Dar ... ghinion, nu știe. Din păcate e musai să faceți dvs contestație și să invocați prescripția.

2.Nu trebuia să se ceară încuviințarea, dacă cererea de executare a fost depusă la executor după data de 15,02,2013.
3, Este prescris dreptul la executare, dacă lucrurile stau așa cum ați afirmat.


Total gresit!!

Prescriptia, pe vechiul cod sau pe noul cod, nu opereaza de drept (nu vorbim aici daca este exceptie de ordine publica sau nu). Ea trebuie sa fie constatata de catre instanta (si nu oricare).
Executorul nu poate invoca motive de fond la fel cum nici instanta care investeste un titlu executoriu nu o poate face tocmai pentru ca sunt proceduri necontencioase.
Exceptiile pot fi invocate din oficiu doar in cadrul unei proceduri contencioase tocmai pentru a se respecta principiul contradictorialitatii!!
Nu vreau să intru într-o polemică juridică off topic. Așa cum este reglementată executarea pe Noul Cod de Procedură, executorul preia multe din atributele instanței de executare.

De exemplu, executorul este obligat să respingă încuviințarea, dacă constată că nu are o creanță exigibilă. (art. 666 alin. 4 Cod pr. civ. )După cum știți cu certitudine caracterul exigibil al unei crențe încetează la data împlinirii prescripției.

;)
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Investire cu formula executorie Marcel Mihalache Marcel Mihalache Contractul de credit bancar, care are mentiunea \"prezentul contract reprezinta titlu executoriu\", pentru a putea fi executat si inainte de cererea de ... (vezi toată discuția)
Executare silita modificare ncpc prin legea 138/2014 quasimodo_50 quasimodo_50 Buna ziua! Speta este urmatoarea. Credit luat in 2004 de la banca x...neplatit din iunie 2005..prelaut, in prima faza, de asigurari de la banca x; ulterior de ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit neplatit din 2007 radianachim radianachim in anul 2005 am incheiat un contract pentru un card de credit la eurolline in valoare de2000 ron ,din anul 2007 am intrat in inposibilitate de plata ,iar acum ... (vezi toată discuția)