avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriptie extinctiva. Noul Cod. Invocare. Moment.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriptie extinctiva. Noul Cod. Invocare. Moment.

Potrivit Noului Cod civil (art. 2513), prescriptia extinctiva se poate invoca doar in limine litis, adica prin intampinare sau pana la prima zi de infatisare. Fiind o norma de drept procesual, ar trebui sa se aplice imediat (din momentul intrarii in vigoare a Noului Cod). pe de alta parte, in art. 201, Legea nr. 71/2011 arata ca prescriptiile incepute si neimplinite sub vechiul cod raman sub imperiul vechii reglementari (notate bene, nu se spune sub imperiul vechiului cod civil, ci al vechii reglementari - a se intelege, atat de fond cat si procesuale?). In continuare, nu se face, separat, mentiune expresa despre intrarea in vigoare a art. 2513 (cum se face cu alte articole din cadrul capitolului privind prescriptia). Intrebare: ati invocat cu succes, in fata instantei, dar dupa prima zi de infatisare si pana la incheierea dezbaterilor, prescriptia extinctiva dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil?
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 14:27, 18 Iunie 2012
art 201 nu poate spune "sub imperiul vechiului Cod Cv" deoarece nu era reglemetata de Codul Cv ci de decretul lg 167/1958 :)
nu am invocat asa ceva, inca. deci nu am o experienta practica in acest sens si , in general, nu stiu daca are cineva din moment ce noile prescriptii inca nu s-au implinit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precriptia invocata si din oficiu leus leus Va rog o parere: Daca pe rol este o cerere de incuviintare executare silita pentru un credit prescris de acum 10 ani si litigiu se afla in faca de ... (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi raspundeti referitor la prescriptia actiunii revocatorii ContSters268832 ContSters268832 Buna, ma confrunt cu o speta a carei solutionare din partea instantei m-a lasat perplex, considerent pentru care va rog sa ma luminati daca va sta in putere. ... (vezi toată discuția)
Nulitatea absoluta art. 2 decretul nr. 167 / 1958 kristi12 kristi12 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca Decretul nr. 167 / 1958 art. 2 mai este in vigoare in urma modificarilor conform Noului Cod Civil. In Noul Cod Civil ... (vezi toată discuția)