avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitatea absoluta art. 2 Decretul nr. 167 / 1958
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitatea absoluta art. 2 Decretul nr. 167 / 1958

Buna ziua

Va rog sa-mi spuneti daca Decretul nr. 167 / 1958 art. 2 mai este in vigoare in urma modificarilor conform Noului Cod Civil.
In Noul Cod Civil nu am gasit numai in art.1247 care se refera la contracte, dar eu am alt act juridic. Multiumesc !
Cel mai recent răspuns: kristi12 , utilizator 22:17, 7 Iunie 2014
E abrogat de la data intrarii in vigoare a noului cod.
Cred ca va e de folos sa va ziceti problema sau sa intrebati in legatura cu ea, pt ca se prea poate sa nu conteze daca decretul e abrogat sau nu.
Am sesizat parchetul, in legatura cu un act juridic ca este fals, (fals intelectal) si am cerut desfintarea actului. A inainta instantei actul pt. a se pronunta asupra desfintarii acesteia.( nulitatea absoluta)
Fapta a fost prescrisa , nu au facut cercetari in legatura cu actul falsificat in economia spetei.
"In primul rind se cerceteaza daca fapta este prescrisa sau nu " dar falsul intelectul se cerceteaza din oficiu.
Procurorul poate cere in instanta anularea unui act fals , dar nu este obligatoriu.
Instanta era de acord cu procurorul ca au facut economie , este mai important decit dreptatea ! A fost abrogat Decretul nr.167/1958 intrebarea este ce posibilitati mai am? Multumesc !
Da, este abrogat.

Numai că, al naibii lucru, chiar abrogat fiind, el este încă aplicabil. O spune expresis verbis art.201 al Legii 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil:

Art. 201
Prescriptiile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a Codului civil sunt si raman supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.


Adică, dacă prescripţia a început să curgă înainte de oct.2011, îi sunt aplicabile prevederile Decretului 167 din 1958, inclusiv în ceea ce priveşte caracterul de ordine publică (şi, implicit, obligaţia instanţei de a cerceta din oficiu împlinirea prescripţiei).
Multiumesc foarte mult, pentru amabilitate .
Implinite ori neimplinite inainte de 01. oct. 2011 SE APLICA ART. 18 D. 167/58. Recurs in interesul legii 1/2014.

Alte discuții în legătură

Prescriptie extinctiva. noul cod. invocare. moment. Av_Mihaita Av_Mihaita Potrivit Noului Cod civil (art. 2513), prescriptia extinctiva se poate invoca doar [i]in limine litis[/i], adica prin intampinare sau pana la prima zi de ... (vezi toată discuția)
Precriptia invocata si din oficiu leus leus Va rog o parere: Daca pe rol este o cerere de incuviintare executare silita pentru un credit prescris de acum 10 ani si litigiu se afla in faca de ... (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi raspundeti referitor la prescriptia actiunii revocatorii ContSters268832 ContSters268832 Buna, ma confrunt cu o speta a carei solutionare din partea instantei m-a lasat perplex, considerent pentru care va rog sa ma luminati daca va sta in putere. ... (vezi toată discuția)