avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... va rog sa-mi raspundeti referitor la prescriptia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

va rog sa-mi raspundeti referitor la prescriptia actiunii revocatorii

Buna,
ma confrunt cu o speta a carei solutionare din partea instantei m-a lasat perplex, considerent pentru care va rog sa ma luminati daca va sta in putere. Cunosc ca termenul de prescriptie a actiunii revocatorii potrivit noului cod civil este de 1 an de la data cand pagubitul a cunoscut sau a trebuit sa cunoasca paguba si pe cel raspunzator de cauzarea ei insa aceasta regula se mai aplica chiar daca persoana pagubita desi a obtinut o sentinta civila definitiva si irevocabila in 2009 nu si-a exercitat dreptul la actiune revocatorie decat in 2011 ? In asteptarea raspunsului dvs, va multumesc !
1. Faţă de prevederile art. 975 C. civ., o acţiune în desfiinţarea actelor viclene întocmite de debitor în prejudiciul drepturilor creditorilor este la îndemâna şi a creditorului virtual, a cărui creanţă nu este constatată încă, în măsura în care există suficiente elemente pentru a se prefigura recunoaşterea caracterului cert, lichid şi exigibil al acesteia, precum şi a intenţiei lezării posibilului creditor prin înstrăinarea de către debitor a unicului bun imobil din patrimoniul său.
2. Acţiunea revocatorie, care determină inopozabilitatea faţă de creditor a actului fraudulos, are un caracter personal, tinzând la valorificarea unui drept de creanţă, astfel încât, prin metoda analogiei, sunt aplicabile dispoziţiile art. 9 alin. (2) din Decretul nr. 167/1958 privind acţiunea în anularea unui act juridic, care stabilesc că termenul de prescripţie de 3 ani începe să curgă de la data când cel îndreptăţit a cunoscut cauza anulării, însă cel mai târziu de la împlinirea a 18 luni de la data încheierii actului. Acest moment subiectiv este reprezentat, în cauză, de data la care creditorul a cunoscut că actul de vânzare-cumpărare a fost încheiat în frauda sa, cu intenţia scoaterii bunului pentru care s-a contractat din patrimoniul debitorului, în scopul măririi ori creării stării de insolvabilitate sau, cel puţin, cu acceptarea acestei finalităţi, respectiv, în concret, data când a aflat, din evidenţele fiscale, în urma declanşării executării silite, că debitorul nu figurează cu bunuri mobile sau imobile.
3. Având în vedere că reclamantul-creditor trebuie să facă dovada insolvabilităţii debitorului, se impune concluzia caracterului subsidiar al acţiunii revocatorii faţă de executarea silită. Inad-misibilitatea acţiunii în justiţie pentru revocarea actului pretins fraudulos s-ar putea reţine însă doar dacă s-ar dovedi că urmărirea silită a patrimoniului debitorului reprezintă o modalitate eficientă de realizare a creanţei, iar, în speţă, urmărirea veniturilor infime încasate din pensie de către debitor nu îndeplineşte această condiţie, fiind evidentă disproporţia dintre creanţă şi veniturile urmăribile.
C.A. Bucureşti, Secţia a IX-a civilă şi pentru cauze privind proprietatea intelectuală, decizia nr. 427/R din 22 iunie 2006, in C.P.J.Civ.C.A. Bucureşti2006, p. 40



Raspunsul dvs imi este foarte util si va multumesc mult insa in concret va rog daca este cu putinta a ma informa si cu privire la aspectul termenului de prescriptie a actiunii revocatorii deoarece pagubitul desi a obtinut in aprilie 2009 o hotarare in civil definitiva si irevocabila nu si-a materializat dreptul obtinut in instanta ci a inteles sa solicite materializarea dreptului sau abia in septembrie 2011. Asadar este dreptul la actiune revocatorie al pagubitului prescris conform noului cod civil ?
cu doesebita consideratie !
Prescriptiile dispuse de noul Cod civil se aplica NUMAI situatiilor ivite DUPA intrarea acestuia in vigoare - regula: Legea dispune numai pentru viitor -
Codul civil a intrat in vigoare in 01-10-2011. Asadar, termenul de prescriptie este cel general, de 3 ani, dispus de Decretul-Lege nr. 167/1958.
corect termenul este cel de 3 ani
Buna seara .
Da ,asa este .Avand in vedere ca faptele s-au petrecut inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil,respectiv septembrie 2011,se aplica legea de atunci,adica vechiul Cod civil.
Legea , respectiv Vechiul Cod civil, nu ultraactiveaza in acest caz .
Cu stima,
Marius Bote .

Alte discuții în legătură

Cand se pune poprire pe contul de salariu? youssef youssef Acum mai bine de 10 ani am facut un credit pe care nu am reusit sa il mai achit pt ca am ramas fara nici un venit pana acum 3 ani(ultima rata platita fiind ... (vezi toată discuția)
Art 9 [2] decret 167/1958 nikolos nikolos art. 9 alin. (2) din Decretul nr. 167/1958 privind acţiunea în anularea unui act juridic, care stabilesc că termenul de prescripţie de 3 ani începe să ... (vezi toată discuția)
Prescriere credit cu garantie imobiliara Danelian Danelian Buna ziua, In anul 2007 am contractat un credit cu garantie imobiliara pentru care a girat un var de-al meu cu apartamentul.Pana in 2011 totul a decurs ... (vezi toată discuția)