avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... va rog sa-mi raspundeti referitor la prescriptia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

va rog sa-mi raspundeti referitor la prescriptia actiunii revocatorii

Buna,
ma confrunt cu o speta a carei solutionare din partea instantei m-a lasat perplex, considerent pentru care va rog sa ma luminati daca va sta in putere. Cunosc ca termenul de prescriptie a actiunii revocatorii potrivit noului cod civil este de 1 an de la data cand pagubitul a cunoscut sau a trebuit sa cunoasca paguba si pe cel raspunzator de cauzarea ei insa aceasta regula se mai aplica chiar daca persoana pagubita desi a obtinut o sentinta civila definitiva si irevocabila in 2009 nu si-a exercitat dreptul la actiune revocatorie decat in 2011 ? In asteptarea raspunsului dvs, va multumesc !
Subscriu colegilor
Termenul de prescriptie este cel general - de 3 ani - (Decretul-Lege nr. 167/1958).

Va multumesc enorm. Cu deosebita consideratie !
Interesant subiectul aplicarii in timp a legii civile, mai ales ca, pe alocuri sunt sesizabile usoare contradictii (cu legislatia adiacenta in vigoare) in formularile din Legea 71/2011 de punere in aplicare a noului cod civil. Regula genearala este :
Art.6 (1) Legea civila este aplicabila cat timp este in vigoare. Aceasta nu are putere retroactiva.
(2) Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor. " ,
iar disparat apar reglementari speciale ( cum ar fi cele legate de actiunile legate de regimul proprietatii, cadstru, relatiile de familie, etc), care deroga de la regula generala , e.g.
Art.6 (4) Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregime supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.
(5) Dispozitiile legii noi se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
(6) Dispozitiile legii noi sunt de asemenea aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acesteia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi.”

Eu imi pun intrebarea, usor off-topic (scuze), daca acest ultim alineat (6) nu e in usoara contradictie cu art.80:
"Cererile de inscriere, precum si actiunile in justitie, intemeiate pe dispozitiile Legii nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de data introducerii lor, vor fi solutionate potrivit normelor materiale in vigoare la data incheierii actului sau, dupa caz, la data savarsirii ori producerii faptului juridic generator al dreptului supus inscrierii, cu respectarea normelor procedurale in vigoare in momentul introducerii lor.".
Cazurile, conditiile si regimul juridic al inscrierilor sunt stabilite de Codul Civil, si numai procedura de inscriere prin Legea cadastrului. Daca o cerere rectificare cadastrala, sau o plangere impotriva unei incheieri de respingere a cererii de intabulare introdusa pe legea veche - care are la baza o eroare de intabulare anterioara noii reglementari - se judeca in continuare pe dispozitiile vechii legi, se pot ivi situatii in care hotararea judecatoreasca sa produca efecte neimplementabile pe legea noua, nemaivorbind de calitatea procesuala a oficiilor de cadastru in actiunile in rectificare (delegitimate procesual sub imperiul noii legi, cu calitate procesuala sub imperiul vechii reglementari).
După părerea mea, prevederile art. 6 alin. 6 NCC au caracter general față de prev. art. 80 din LPA.
Astfel, efectelor viitoare ale situațiilor născute anterior intrării în vigoare a NCC din raporturi de proprietate li se va aplica NCC cu excepția celor reglementate de L 7/1996, cărora li se va aplica vechiul Cod sau noul Cod în funcție de data încheierii actului respectiv. sau a săvârșirii faptului reglementat de L 7/1996.

Faptul că s-ar putea să apară situații în care înscrierea să fie reglementată de vechiul Cod iar apoi rectificarea de noul Cod ar putea întradevăr să creeze unele probleme.
daca decretul 167/1958 este abrogat, opereaza prescriptia art 2500 a noului cod civil ?
prin urmare dreptul la actiune revocatorie trebuie sa fie incadrat in termenul de 1 an conform NCC chiar si pentru titlurile executorii obtinute inaintea intrarii NCC ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se pune poprire pe contul de salariu? youssef youssef Acum mai bine de 10 ani am facut un credit pe care nu am reusit sa il mai achit pt ca am ramas fara nici un venit pana acum 3 ani(ultima rata platita fiind ... (vezi toată discuția)
Art 9 [2] decret 167/1958 nikolos nikolos art. 9 alin. (2) din Decretul nr. 167/1958 privind acţiunea în anularea unui act juridic, care stabilesc că termenul de prescripţie de 3 ani începe să ... (vezi toată discuția)
Prescriere credit cu garantie imobiliara Danelian Danelian Buna ziua, In anul 2007 am contractat un credit cu garantie imobiliara pentru care a girat un var de-al meu cu apartamentul.Pana in 2011 totul a decurs ... (vezi toată discuția)