avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cand se pune poprire pe contul de salariu?
Discuție deschisă în Executare silită

Cand se pune poprire pe contul de salariu?

Acum mai bine de 10 ani am facut un credit pe care nu am reusit sa il mai achit pt ca am ramas fara nici un venit pana acum 3 ani(ultima rata platita fiind acum 10 ani). Creanta a fost vanduta unei firme de recuperari si primesc la adresa din buletin diverse somatii de plata si amenintari cu executarea silita. Eu nu detin absolut nici un bun decat salariul.Vreau sa va intreb daca nu cumva aceasta datorie trebuia sa fie prescrisa cf Art. 6 al Decretului nr. 167 din 21 aprilie 1958
"Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de un an" sau ma insel?
In aceasta situatie mai poate sa imi puna poprire pe salariu ? si daca totusi se intampla ce ar trebui sa fac?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:46, 8 Iunie 2016
In cazul in care se instituie poprirea, in termen de 15 zile de la primirea instiintarii executorului judecatoresc, depuneti la judecatoria de domiciliu "contestatie la executare". Pe aceasta cale, veti invoca si prescriptia.
Decretul 167/1958 a fost abrogat la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, dar aceste prevederi au fost preluate in Noul Cod Civil, puteti formula contestatie la executare in termen de 15 zile de cand ati luat la cunostinta de inceperea executarii silite si invocati prescriptia drepului de a cere executarea slita.
E adevarat ca decretul e abrogat, insa va este aplicabil in speta, pe dispozitiile art 6 citat de dvs, va intemeiati contestatia.

Aplicarea in timp a legii civile Art. 6 ncc
(1) Legea civila este aplicabila cat timp este in vigoare. Aceasta nu are putere retroactiva.
(2) Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
(3) Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrarii in vigoare a legii noi sunt supuse dispozitiilor legii vechi, neputand fi considerate valabile ori, dupa caz, eficace potrivit dispozitiilor legii noi.
(4) Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregime supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.
(5) Dispozitiile legii noi se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.



Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitatea absoluta art. 2 decretul nr. 167 / 1958 kristi12 kristi12 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca Decretul nr. 167 / 1958 art. 2 mai este in vigoare in urma modificarilor conform Noului Cod Civil. In Noul Cod Civil ... (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi raspundeti referitor la prescriptia actiunii revocatorii ContSters268832 ContSters268832 Buna, ma confrunt cu o speta a carei solutionare din partea instantei m-a lasat perplex, considerent pentru care va rog sa ma luminati daca va sta in putere. ... (vezi toată discuția)
Precriptia invocata si din oficiu leus leus Va rog o parere: Daca pe rol este o cerere de incuviintare executare silita pentru un credit prescris de acum 10 ani si litigiu se afla in faca de ... (vezi toată discuția)