Pensia poate fi recalculata, in anumite situatii, chiar daca aceasta deja a fost stabilita, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, persoanele care primesc pensia pentru limita de varsta si care obtin venituri dupa iesirea la pensie pot cere o recalculare. "Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii", scrie in actul normativ mentionat.
Recalcularea poate fi ceruta oricand dupa iesirea la pensie, potrivit Casei Nationale de Pensii Publice, daca persoana in cauza obtine venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale. Concret, legea nu impune realizarea unui stagiu minim de cotizare (dupa pensionare) pentru solicitarea recalcularii, iar acest lucru poate fi facut dupa fiecare stagiu.
Cererea de recalculare se obtine de la casele teritoriale de pensii si se depune tot acolo. In afara de acest formular (al carui model il gasiti anexat la articol), mai trebuie depuse un cupon de pensie, o copie a cartii de identitate si actele doveditoare in baza carora se cere recalcularea.
De asemenea, recalcularea se mai poate face, asa cum este prevazut in Legea pensiilor si in normele sale de aplicare, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la momentul stabilirii pensiei sau prin depunerea de documente suplimentare care nu exista la dosar, dar care influenteaza cuantumul acesteia.
In urma recalcularii, noul cuantum al pensiei este acordat incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.
Atentie! Orice schimbare in situatia proprie care duce la modificarea conditiilor in functie de care s-a stabilit sau se plateste pensia trebuie comunicata casei teritoriale de pensii in maximum 15 zile.
Mai multe categorii de persoane pot cumula pensia cu salariul
In prezent, conform Legii nr. 263/2010, mai multe categorii de persoane pot sa cumuleze pensia cu venituri pentru care plata CAS este obligatorie. Mai exact, este vorba de:
- pensionarii pentru limita de varsta;
- nevazatorii;
- pensionarii de invaliditate (gradul III) si copiii pensionari de urmas incadrati in gradul III de invaliditate;
- copiii pensionari de urmas, pana la 16 ani sau, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, pana la cel mult 26 de ani.
Totodata, sotul supravietuitor care beneficiaza de pensia de urmas poate s-o cumuleze cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut.
Bugetarii nu mai au plafon la cumularea pensiei cu salariul
In toamna anului trecut, plafonul pentru cumularea pensiei cu veniturile salariale obtinute in autoritatile si institutiile publice a fost eliminat.
Potrivit vechilor reglementari, cumulul pensiei nete cu veniturile salariale putea fi facut atat timp cat nu era depasit nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Vizate erau, mai exact, persoanele care realizau venituri salariale (sau asimilate acestora) din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social era detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala.
Astfel, pensionarii erau obligati, prin intermediul reglementarii vechi, sa-si exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie.
Plafonul a fost introdus in 2009 pentru a reduce cheltuielile bugetare, dar in prezent nu se mai aplica.
Nota: Mai multe informatii despre subiect gasiti in acest articol.
Decizia de pensionare poate fi contestata in 30 de zile
Atunci cand indeplinesc conditiile de pensionare, persoanele indreptatite trebuie sa depuna o cerere in acest sens. Admiterea sau respingerea acesteia este facuta, prin decizie a casei de pensii teritoriale, in cel mult 45 de zile de la data inregistrarii, conform Legii nr. 263/2010.
Decizia este comunicata solicitantului in maximum cinci zile de la data emiterii, iar acesta are dreptul de a o contesta in 30 de zile de la primire. Contestatia se depune la casa de pensii care a emis decizia, iar aceasta o inainteaza Comisiei Centrale de Contestatii.
Termenul de solutionare este 45 de zile de la inregistrare si, daca solicitantul tot nu este multumit, mai exista varianta atacarii in instanta de judecata, in maximum 30 de zile de la comunicarea hotararii Comisiei.
Atat deciziile de pensionare, cat si hotararile necontestate in termenul legal sunt definitive.
Atentie! Incetarea, suspendarea, reluarea platii pensiei si orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie a casei teritoriale de pensii.
Comentarii articol (7)