În luna iulie a anului trecut, prin Legea nr. 195/2015 -- care a modificat Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă -- s-a decis că firmele care angajează şomeri pentru lucrări şi activităţi temporare vor putea să primească bani de la stat.
Concret, cheltuielile cu forţa de muncă efectuate în programele ce au ca scop angajarea temporară a şomerilor, pentru lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale, vor fi subvenţionate de stat în baza unei scheme de minimis.
Pentru ca modificările să poată fi puse efectiv în aplicare, astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului nr. 133/2016, care conţine un set de norme în acest sens. Reglementările ce se aplică de astăzi vin, practic, în completarea legii de astă-vară.
Astfel, angajatorii vor putea să încadreze temporar în muncă persoane înregistrate ca şomeri la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, indiferent dacă acestea primesc sau nu indemnizaţie de şomaj.
Subvenţiile vor veni atât din bugetul asigurărilor pentru şomaj, cât şi din alte surse şi se vor aplica pentru:
- serviciile publice de refacere şi întreţinere a infrastructurii, de ecologizare şi de realizare a unor lucrări edilitare, organizate de autorităţile publice locale, de firme private sau organizaţii neguvernamentale;
- serviciile sociale ce includ activităţi de îngrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, organizate de autorităţile publice locale, organizaţii neguvernamentale şi alte organisme.
Totuşi, vor putea fi subvenţionate şi alte activităţi de interes pentru comunităţile locale (stabilite astfel prin hotărâri ale consiliilor), la cererea autorităţilor locale.
Pentru a obţine bani de la stat pentru angajarea temporară a şomerilor, firmele vor trebui să facă dovada că au prevăzut în statut, respectiv în actul de înfiinţare activitatea ce va fi prestată de şomerii angajaţi. Totodată, acestea vor trebui să arate că sunt acreditate/autorizate pentru derularea activităţii respective (şi acreditarea/autorizarea să nu fie suspendată, retrasă sau încetată) şi că li s-au atribuit contractele cu respectarea reglementărilor privind achiziţiile publice.
Important! Angajatorii care vor dori să presteze serviciile şi activităţile de interes local vor trebui să depună propriile propuneri la primar sau la preşedintele consiliului judeţean, pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică şi aprobarea numărului necesar de lucrători. Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă vor repartiza şomerii -- la angajatorii aprobaţi de autorităţile locale -- în limita locurilor din programele de ocupare.
Cât va fi subvenţia lunară şi pentru cât timp se va acorda
Forţa de muncă solicitată de firme va fi asigurată de către agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, iar lucrătorii vor trebui angajaţi timp de maximum 12 luni.
Concret, pentru a beneficia de subvenţiile de la stat, angajatorii vor încheia cu agenţiile un contract de finanţare, la care vor anexa copii ale contractelor pe durată determinată ale şomerilor încadraţi în muncă şi a contractului de achiziţie publică.
În ceea ce priveşte cuantumul lunar al subvenţiei, pentru fiecare şomer angajat se va acorda:
- 70% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR - în valoare, în prezent, de 500 de lei), în perioada din an cuprinsă între 1 aprilie şi 31 octombrie;
- valoarea ISR plus contribuţiile de asigurări sociale datorate de angajatori (mai precis, contribuţia de asigurări sociale de stat, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, contribuţia datorată la Fondul de Garantare pentru plata creanţelor salariale), în perioada din an cuprinsă între 1 noiembrie şi 31 martie.
Subvenţia va fi acordată timp de cel mult 12 luni, proporţional cu timpul efectiv lucrat, după cum urmează:
- de la data angajării şomerului, dacă contractul de finanţare se încheie până în ultima zi lucrătoare a lunii în care s-a realizat angajarea;
- de la data încheierii contractului de finanţare, dacă acesta se încheie ulterior termenului de la primul punct, dar nu mai târziu de data la care expiră durata pentru care au fost angajate persoanele ale căror contracte individuale de muncă sunt anexate la contractul de finanțare.
Notă: Schema de minimis prin care statul va acorda subvenţii pentru angajarea temporară a şomerilor va fi aprobată printr-un ordin al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La aceasta vor putea să participe doar firmele private (inclusiv organizaţiile neguvernamentale), nu şi angajatorii instituţii şi autorităţi publice. Angajatorii din domeniul public vor putea să obţină bani pentru încadrarea temporară a şomerilor atunci când finanţarea va fi asigurată din alte surse decât bugetul pentru şomaj.