Legea nr.103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 336 din 18 mai 2015 şi se aplică începând din data de 21 mai 2015.
Astfel, 10 mai este sărbătorită, începând din 2016, la nivel naţional, iar Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale şi autorităţile administraţiei publice locale organizează anual manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
Referitor la fondurile necesare pentru evenimentele ce sunt organizate, acestea pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
Conform expunerii de motive ce a însoţit Legea nr. 103/2015 în forma sa de proiect, data de 10 mai are o importanţă deosebită pentru ţara noastră, deoarece în această zi a început domnia lui Carol I, a fost încoronat primul rege al ţării şi a fost proclamată Independenţa de Stat.
"Consacrată în Constituţia naţiunii române ca Zi Naţională, 10 mai glorifică, aşadar, trei momente istorice diferite -- începutul domniei lui Carol I, Independenţa de Stat şi încoronarea primului rege al ţării --, toate trei legate indisolubil de instituţia monarhiei. (...) De peste două decenii, România, republică democratică şi europeană, îşi celebrează, prin dispoziţie constituţională, Ziua Naţională la 1 decembrie, dată menită a eterniza amintirea Marii Uniri de la 1918, înfăptuită sub sceptrul regelui Ferdinand. Cu toate acestea şi în ciuda multor avataruri trăite de societatea românească în cei 23 de ani scurşi de la momentul de răscruce din decembrie 1989, semnificaţiile adânci ale lui 10 mai nu s-au stins nicicând. Este, credem, momentul de a-i da acestei zile strălucirea oficială meritată, conferindu-i statutul de Sărbătoare Naţională, pentru ca românii de azi şi din viitorime să nu uite niciodată marile servicii făcute naţiunii de monarhia constituţională", scria senatorul Puiu Haşotti, iniţiatorul proiectului, în expunerea de motive.
Salariaţii muncesc în data de 10 mai
Actul normativ publicat în mai 2015 în Monitor nu prevede faptul că ziua de 10 mai este, în acelaşi timp, o zi liberă pentru salariaţi.
Ce-i drept, forma iniţială a proiectului includea şi o prevedere prin care Codul muncii urma să fie modificat, prin introducerea acestei zile în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează. Însă această dispoziţie a fost eliminată în urma amendamentelor adoptate de Comisia pentru muncă şi protecţie socială din cadrul Camerei Deputaţilor (forul care a dat proiectului votul decisiv).
Potrivit raportului depus de comisie înainte de adoptarea legii de către plenul Camerei Deputaţilor, introducerea zilei de 10 mai în lista sărbătorilor legale nelucrătoare este o propunere ce nu poate fi susţinută din punct de vedere financiar.
Prin urmare, atât salariaţii din sistemul bugetar, cât şi cei din sistemul privat muncesc în data de 10 mai, dacă lucrează în baza programului normal, de luni până vineri (atunci când 10 mai pică în timpul săptămânii).
Notă: Informaţii despre zilele libere legale rămase până la finalul anului 2016 găsiţi în acest articol.