Conform informatiilor publicate pe site-ul Senatului, Noul Cod de procedura fiscala a fost adoptat marti de senatori si urmeaza sa fie trimis la Camera Deputatilor pentru votul final.
Documentul a fost aprobat insa cu unele amendamente care au eliminat obligatia avocatilor, notarilor, contabililor, consultantilor fiscali etc. de a informa Fiscul cu privire la tranzactiile efectuate de clientii lor.
Mai exact, Noul Cod de procedura fiscala (in varianta inregistrata la Senat) stabilea ca mai multi profesionisti urmau sa fie obligati sa transmita zilnic catre ANAF operatiunile in lei sau in valuta despre care luau cunostina cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezenta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realiza prin una sau mai multe operatiuni ce pareau a avea o legatura intre ele. Printre cei care ar fi urmat sa aiba aceasta obligatie se numarau:
- administratori de fonduri de pensii private,
- cazinouri,
- auditori,
- consultanti fiscali,
- contabili,
- notari publici, avocati si alte persoane care exercita profesii juridice liberale, in cazul in care acorda asistenta in intocmirea sau perfectarea de operatiuni pentru clientii lor privind cumpararea ori vanzarea de bunuri imobile etc.,
- furnizori de servicii pentru societatile comerciale,
- persoane cu atributii in procesul de privatizare,
- agenti imobiliari,
- asociatii si fundatii,
- alte persoane fizice sau juridice care comercializeaza bunuri si/sau servicii, numai in masura in care acestea au la baza operatiuni cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele.
Conform raportului comisiei sesizate in fond, aceste prevederi au fost reformulate, astfel ca Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor urmeaza sa aiba obligatia de a transmite organului fiscal central informatiile primite potrivit Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. Informatiile astfel obtinute se vor utiliza doar in scopul indeplinirii atributiilor specifice organului fiscal comptent.
Modificarea dispozitiilor vine in contextul in care acestea au starnit reactii atat din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, cat si din partea Camerei Consultantilor Fiscali, ambele organizatii propunand eliminarea respectivelor prevederi intrucat incalca secretul profesional.
De asemenea, in raportul comisiei sesizate in fond se mentioneaza ca au fost eliminate si prevederile care stabileau ca bancile urmau sa fi obligate sa transmita zilnic Fiscului operatiunile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezenta echivalentul in lei a 5.000 de euro, indiferent daca tranzactia se realizea prin una sau mai multe operatiuni ce pareau a avea o legatura intre ele Despre acest subiect AvocatNet.ro a scris AICI.
Noul Cod de procedura fiscala (in varianta propusa de Ministerul Finantelor) mai prevede o noua penalitate, penalitatea de nedeclarare. Aceasta penalitate a mai fost inclusa si in varianta proiectului de act normativ propusa de MFP in 2014, despre care puteti citi AICI.
In plus, proiectul de lege privind Noul Cod de procedura fiscala mai cuprinde urmatoarele aspecte:
- dobanda in cazul platii cu intarziere a obligatiilor fiscale administrate de ANAF sa fie de 0,02%, pe zi de intarziere fata de 0,03% in prezent, avand in vedere noua penalitate de nedeclarare. Acest nivel zilnic corespunde unui nivel anual de 7,3%. La acest nivel se adauga si nivelul de 7,3% al penalitatilor de intarziere, rezultand un nivel total al accesoriilor de 14,6% pe an. De precizat ca prin reducerea nivelului dobanzilor, se asigura reducerea sarcinii accesoriilor in cazul contribuabililor care declara corect obligatia fiscala datorata;
- in vederea aplicarii principiului proportionalitatii in ceea ce priveste accesoriile in materie fiscala, s-a prevazut un nivel de 1,2% al majorarilor de intarziere pe luna sau fractiune de luna in cazul obligatiilor fiscale administrate de organele fiscale locale, fata de 2% in prezent;
- avizul de inspectie fiscala sa fie comunicat in toate cazurile, chiar si daca aceasta presupune comunicarea la inceperea inspectiei;
- s-a extins de la 3 la 5 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale dreptul contribuabilului de a prezenta, in scris, punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale. In cazul marilor contribuabili, termenul este de 7 zile. Termenul poate fi prelungit pentru motive justificate cu acordul conducatorului organului de inspectie fiscala;
- s-a eliminat taxa extrajudiciara de timbru pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala emis de organele fiscale, la solicitarea persoanelor fizice, in scopul reducerii poverii administrative, precum si a diminuarii birocratiei.
Important! Noul Cod fiscal a fost aprobat luni de Senat, in calitate de prima camera sesizata.
Noile Coduri fiscale au fost inregistrate pe 27 martie la Senat, in calitate de prima camera sesizata, dupa ce au fost adoptate de Guvern in sedinta din 25 martie. Proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala au fost lansate in dezbatere publica pe 18 februarie pe site-ul Ministerului Finantelor si tot in aceeasi zi in prima lectura pe agenda de lucru a Guvernului.
In situatia in care vor fi aprobate de parlamentari, acestea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.