In cadrului unui litigiu pe clauze abuzive, Tribunalul Buzau a constatat recent caracterul abuziv al clauzei contractuale, a modificat in parte aceasta clauza si a stabilizat cursul de schimb CHF/LEU pentru calculul fiecarei rate succesive datorate de reclamant la cursul CHF/LEU valabil la data incheierii contractului, incepand cu data scadentei primei rate si pana la finalizarea raporturilor dintre parti.
Iata ce cuprinde motivarea instantei:
Instanta constata ca obiectul real si efectiv al contractului de credit a fost acordarea unei sume de bani in moneda nationala RON, echivalentul insa sumei-etalon de 122.000 CHF, la cursul de schimb CHF-RON de la acea data; mai precis, pentru a intra in posesia sumei in RON, reclamantul a trebuit sa vand bancii parate suma de 122.000 CHF (in cateva transe consecutive) si sa cumpere de la aceasta moenda nationala. Tranzactia de vanzare a CHF catre banca parata s-a facut asadar in intervalul martie-noiembrie 2007, bineinteles, la pretul la care banca achizitiona de pe piata CHF, adica pretul de cumparare a monedei straine.
Pentru restituirea ratelor lunare, mecanimsul efectiv de plata decurge in sens invers: reclamantul este nevoit sa cumpere cu moneda nationala RON moneda straina CHF de la banca parata, pentru a putea achita in contul pentru operatiuni in CHF.
Prin urmare, reclamantul achizitioneaza CHF de la banca, la pretul cu care banca vinde pe piata aceasta moneda. Pentru a restitui deci creditul, este instituita o obligatie pecuniara pentru consumatorul-reclamant si anume aceea de a plati, in cadrul ratelor imprumutului, sumele care rezulta din diferenta dintre cursul de schimb la vanzare si cursul de schimb la cumparare ale monedei straine CHF, diferenta care datorita hipervalorizarii CHF in ultimii ani a atins un cuantum prea impovarator pentru reclamant.
Din aceste consideratii tehnice vizand modul efectiv in care s-a tras creditul si in care trebuie restituite ratele lunare rezulta ca situatia juridica a reclamantului este perfect similara cu a consumatorului-reclamant maghiar din cauza C-26/13 Kasler vs. Ungaria in care CJUE a raspuns intrebarilor preliminare formulate de instanta suprema maghiara".
De asemenea, instanta a respins ca neintemeiate capetele de cerere privind denominarea in moneda nationala a platilor si constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare.
Conform deciziei tribunalului din Buzau, banca a fost obligata sa plateasca reclamantului 1.500 lei cheltuieli de judecata.
Decizia poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicare.
O decizie asemanatoare, dar care este definitiva, a fost luata recent si de Tribunalul Gorj, intr-un litigiu dintre Piraeus Bank si doi clienti ai sai.
Conform informatiilor publicate pe portalul instantelor din Romania, tribunalul a respins ca nefondat apelul bancii si a admis apelul debitorilor.
Concret, Tribunalul Gorj a dispus inghetarea cursului de schimb valutar franc elvetian/leu la valoarea de la data incheierii contractului si efectuarea platilor la acel curs valutar.
De asemenea, instanta a mai dispus calcularea si plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea in lei a francului elvetian de la data incheierii contractului pe intreaga perioada de valabilitate a contractului, urmand ca banca sa restituie celor doi debitori sumele platite in plus de catre acestia.
Despre alte decii similare ale instantelor din Romania puteti citi AICI.
Puteti consulta decizia Tribunalului Buzau in fisierul atasat.
Comentarii articol (5)