HG nr. 367/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I din 28 mai si care va intra in vigoare pe 1 iunie, stabileste ca persoanele fizice cu handicap vor fi scutite de la plata impozitului pe anumite tipuri de venituri.
Mai exact, actul normativ instituie reguli privind procedura de aplicare a prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului datorat pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii, precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura datorate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.
Astfel, scutirea de la plata impozitului se va aplica pentru veniturile realizate incepand cu data incadrarii contribuabilului in gradul de handicap grav sau accentuat.
In ceea ce priveste venitul net din activitati independente desfasurate de persoana fizica cu handicap grav sau accentuat, in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, acesta se va reduce proportional cu numarul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului.
Platile anticipate de impozit vor fi calculate pentru venitul net anual redus proportional cu numarul de zile. Aceste masuri se vor aplica atat in cazul contribuabilului incadrat, in cursul perioadei impozabile, in gradul de handicap grav sau accentuat, cat si in cazul contribuabilului care in cursul perioadei impozabile nu se mai incadreaza in gradul de handicap respectiv, se mentioneaza in noile dispozitii.
In cazul veniturilor din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venitul net anual/norma de venit se va reduce proportional cu numarul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului.
"Impozitul anual/Platile anticipate cu titlu de impozit stabilite conform deciziei de impunere va/vor fi calculat(e) pentru venitul net anual/norma de venit, reduse proportional cu numarul de zile", se precizeaza in actul normativ.
Masura se va aplica atat in cazul persoanei fizice incadrate, in cursul anului fiscal, in gradul de handicap grav sau accentuat, cat si in cazul contribuabilului care in cursul perioadei impozabile nu se mai incadreaza in gradul de handicap respectiv.
De asemenea, noile reglementari stabilesc obligatia contribuabilului care beneficiaza de aceasta facilitate de a prezenta angajatorilor/platitorilor/organului fiscal competent, dupa caz, documentele care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat. Actele vor fi prezentate in original si copie, iar angajatorul/platitorul/organul fiscal, dupa caz, va pastra copia dupa ce verifica conformitatea cu originalul.
Actualizarea Normelor de aplicare Codului fiscal a fost necesara in conditiile in care Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 4/2015, in sensul ca a fost instituita scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.