"Proiectul de lege prevede ca atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca, sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acopera creditul, iar banca se indreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echitatii. Cat timp banca si-a trimis un evaluator agreat sa evalueze creditul, banca si-a acoperit riscul creditarii, iar cand apare criza contractului, riscul sa fie impartit, nu e normal sa suporte doar clientul", a explicat Daniel Zamfir, unul dintre initiatorii proiectului de lege, citat de agentia Mediafax.
El a mai spus ca si banca are de castigat, in urma aplicarii acestui proiect, deoarece se introduce rapid in circuitul civil imobilul ipotecat si exista posibilitatea rapida ca banca sa-si recupereze banii.
"Cand o persoana fizica nu-si mai poate plati un credit pentru care si-a ipotecat imobilul, anunta banca si apeleaza la un notar sau un executor judecatoresc sa transfere proprietatea in favoarea bancii, iar persoana este eliberata de orice credit", a mai spus Daniel Zamfir
Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a aratat ca s-a tinut cont de directivele europene in domeniu.
"Este o lege din domeniul protectiei consumatorului aflat in situatia de supraindatorare si se inscrie in trendul directivelor UE", a spus avocatul.
El a precizat ca bancile ar beneficia in urma acestui proiect, adaugand ca problema bancilor sunt creditele neperformante pe care le vand cu pierderi de 90%, iar daca s-ar aplica mecanismul preluarii rapide a imobilelor ipotecate, pierderea bancilor ar fi mai mica, la 40-50%.
Gheorghe Piperea a mai spus ca diferenta intre acest proiect de lege si legea insolventei persoanei fizice este ca prin acest proiect debitorul nu poarta "stigmatul de insolvent" si, dupa ce da bunul imobil bancii pentru a-si stinge creditul, poate sa-si cumpere o alta casa, imprumutandu-se in conditiile din prezent sau sa stea cu chirie.
Va reamintim ca proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptat miercuri prin vot final de Camera Deputatilor. Mai multe informatii in acest articol.
Atentie! Proiectul de lege se afla la inceputul traseului legislativ. Pentru a se aplica este necesar sa treaca de ambele camere ale Parlamentului, sa fie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)