avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa persoana fizica. prevaleaza legea europeana?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa persoana fizica. prevaleaza legea europeana?

poate o pers fizica sa ceara declansarea proc de insolventa?dupa legile romanesti am inteles ca nu , dar dupa cele europene?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 10:46, 25 Septembrie 2009
Da! O persoana fizica poate sa ceara declansarea procedurii privind insolventa!
Legea privind procedura insolventei, legea nr. 85/2006 consolidata 2008

6. prin creditor indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolventei se intelege creditorul a carui creanta impotriva patrimoniului debitorului este certa, lichida si exigibila de mai mult de 30 de zile;
7. prin creditor se intelege persoana fizica sau juridica care detine un drept de creanta asupra averii debitorului si care a solicitat, in mod expres, instantei sa ii fie inregistrata creanta in tabelul definitiv de creante sau in tabelul definitiv consolidat de creante si care poate face dovada creantei sale fata de patrimoniul debitorului, in conditiile prezentei legi. Au calitatea de creditor, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
cred ca utilizatorul sorina maria avea in vedere declansarea procedurii insolventei persoanei fizice, banuiesc ca doreste sa se autodeclare in stare de insolventa...acest lucru nu este posibil conform legislatiei romanesti...
sorina maria a scris:
poate o pers fizica sa ceara declansarea proc de insolventa?dupa legile romanesti am inteles ca nu , dar dupa cele europene?

Buna ziua,

Insolventa Persoanei Fizice .....
In USA ea este o realitate, in Romania, deocamdata, un vis.

In dreptul englez, francez si american exista reglementata institutia falimentului personal (persoanei fizice), ajungindu-se pana la la inghetarea creditelor sau a sumelor datorate, fara penalitati si dobanzi marite.
Recunoasterea starii de insolventa pentru o persoana fizica ar putea sa o puna pe aceasta la adapost de creditori.
Deocamdata legislatia din Romania nu permite ca persoanele fizice cu probleme financiare sa se puna la adapost de creditori, invocind vre-o lege in ajutorul lor

Societatea civila ar trebui sa induca celor abilitati ideea sa initieze o propunere in acest sens si sa o transmita parlamentarilor, ca o completare, o modificare sau un capitol separat la Legea insolventei, care sa reglemeteze falimentul personal.

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
ADRIANA PRICOPE a scris:
cred ca utilizatorul sorina maria avea in vedere declansarea procedurii insolventei persoanei fizice, banuiesc ca doreste sa se autodeclare in stare de insolventa...acest lucru nu este posibil conform legislatiei romanesti...

Buna ziua,
Iata ca lucrurile incep sa se miste:

Proiectul de lege care reglementează falimentul persoanelor fizice a fost depus în Parlament spre aprobare, însă este contestat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), a declarat ieri Gheorghe Piperea, managing partner la Piperea&Asociaţii, în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar pe tema “Cum te poate proteja insolvenţa de creditori”.

Legea a fost introdusă în Parlament de către senatorul PDL de Ilfov Iulian Urban.

Mai exact, o astfel de lege ar permite românilor care nu-şi mai pot plăti datoriile la bănci, din cauza conjuncturii economice nefavorabile, să intre sub protecţia tribunalului. Băncile nu vor mai putea astfel să îi execute silit, iar datoriile vor putea fi reeşalonate pe o perioadă de câţiva ani.

"O reglementare a insolvenţei persoanelor fizice este imperios necesară. Deşi bancherii nu sunt de acord, persoanele fizice supraîndatorate nu au niciun fel de protecţie. România este obligată, potrivit directivelor europene, să reglementeze falimentul personal. Deşi, în lipsa unei reglementări în legislaţia naţională, se va putea cere protecţie în instanţă pentru o persoană fizică pornind de la directiva europeană”, a declarat Piperea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa personala ANDREI2002 ANDREI2002 Buna seara. Imi puteti spune va rog frumos daca legea privind insolventa personala (persoana fizica) este in vigoare? Daca da atunci cum se procedeaza in ... (vezi toată discuția)
Referitor insolventa VASILENCO MIHAELA VASILENCO MIHAELA Va rog daca se poate un raspuns serios la urmatoarea intrebare : Se poate declara o persoana fizica in insolventa ? Daca da care sunt pasii de urmat? ( ... (vezi toată discuția)