Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice nr. 1070/2015 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul I al anului 2015 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai si a intrat in vigoare la data publicarii.
Concret, pentru primul semestru al anului 2015, incepand din mai, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa este de 440 de lei. Practic, valoarea este aceeasi care s-a aplicat in semestrul II al anului 2014.
De mentionat este ca, pe parcursul anilor 2012, 2013 si 2014, valoarea tichetului de cresa a fost majorata in mod constant. Astfel, in mai 2012 cuantumul a crescut de la 370 la 400 de lei, in mai 2013 -- de la 400 la 420 de lei, in noiembrie 2013 -- de la 420 la 430 de lei si, in fine, in noiembrie 2014 -- de la 430 la 440 de lei. Inainte de anul 2012, ultima majorare a fost facuta in februarie 2010.
Conform Legii nr. 193/2006, salariatii pot primi la cerere tichete de cresa, din partea angajatorului, pana la implinirea varstei de trei ani de catre copii. Insa acest lucru este posibil numai daca parintii nu beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani (sau de pana la trei ani, pentru copiii cu handicap).
"Suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de catre angajator. Tichetele de cresa se acorda la cerere, unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui, celui caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare ori in plasament familial, pe baza livretului de familie", scrie in actul normativ mentionat.
Tichetele pot fi folosite doar pentru a plati taxele la cresa la care sunt inscrisi copiii salariatilor, fiind interzisa acordarea unui rest de bani la acestea.
Parintii au nevoie de mai multe documente pentru a cere tichetele
Tichetele de cresa sunt distribuite lunar de catre angajator, conform normelor pentru aplicarea Legii nr. 193/2006, in baza unei cereri si a anumitor acte.
"Tichetele de cresa se distribuie salariatilor sau, dupa caz, angajatilor, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, incredintat in vederea adoptiei sau dat in plasament, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, cu exceptia celor dati in plasament la asistentul maternal profesionist si a celor pentru care s-a dispus masura plasamentului de urgenta (...)", este prevazut in norme.
In afara de cererea pentru acordarea tichetelor de cresa, parintii mai au nevoie de urmatoarele acte:
- actul doveditor eliberat de cresa sau, dupa caz, unitatea educationala la care este inscris copilul;
- o declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa;
- o declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi/trei ani;
- livretul de familie (daca acesta n-a fost eliberat, cererea trebuie insotita de copia certificatului de nastere al copilului sau a extrasului de nastere; daca este prezentat extrasul de nastere, beneficiarul tichetelor trebuie, in termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere, sa depuna copia acestuia la angajator);
- alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit Regulamentului intern de acordare a tichetelor de cresa si a tichetelor cadou.
Atentie! Cei care folosesc tichetele de cresa in alte scopuri decat cel stabilit prin lege risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 300 si 1.000 de lei.
Comentarii articol (6)