Resortisantii tarilor terte -- adica orice persoana care nu este cetatean al UE -- pot cere, dupa cel putin cinci ani de sedere legala neintrerurpta intr-un stat membru al Uniunii, sa li se acorde statutul de rezident pe termen lung, prevede Directiva europeana 2003/109/CE.
In acest sens, CJUE a decis ca statul in cauza poate cere rezidentilor pe termen lung sa promoveze un examen de integrare civica. "Prin hotararea de astazi (4 iunie - n.r.), Curtea declara ca directiva (Directiva 2003/109/CE - n.r.) nu se opune impunerii obligatiei de a promova un examen de integrare civica, cu conditia insa ca modalitatile de aplicare a unei astfel de obligatii sa nu fie susceptibile sa puna in pericol realizarea obiectivelor directivei", scrie intr-un comunicat de presa recent al CJUE.
Hotararea a fost data pe 4 iunie in Cauza C-579/13. Concret, este vorba de doua resortisante ale unor tari terte care au obtinut in Olanda statutul de rezident pe termen lung si care au fost obligate apoi sa promoveze un examen de integrare civica. Conform dreptului olandez, daca rezidentii pe termen lung nu promoveaza examenul intr-un anumit termen, acestia sunt amendati. Apoi, autoritatile stabilesc un nou termen, iar cuantumul amenzii este majorat de fiecare data.
"P si S sunt resortisante ale unor tari terte care, de la 14 noiembrie 2008 si, respectiv, de la 8 iunie 2007, sunt titulare de permise de sedere de rezident pe termen lung in Tarile de Jos, aceste permise fiindu-le acordate in temeiul directivei. In conformitate cu dreptul olandez, ele sunt supuse unei obligatii de a promova un examen de integrare civica intr-un termen stabilit sub sanctiunea aplicarii unei amenzi, pentru a demonstra dobandirea de aptitudini de limba neerlandeza, in scris si oral, precum si o cunoastere suficienta a societatii olandeze. Daca examenul nu este promovat in acest termen, se stabileste un nou termen, cuantumul amenzii fiind de fiecare data majorat", explica reprezentantii Curtii.
Cele doua resortisante s-au adresat justitiei si au contestat deciziile prin care erau obligate sa promoveze examenul. La apel, Tribunalul central de contencios administrativ din Olanda a cerut CJUE sa se pronunte asupra problemei.
Cu toate ca judecatorii au aprobat ideea sustinerii unui examen de integrare civica, acestia au atras atentia ca amenda pentru nepromovare are un cuantum maxim destul de ridicat. Astfel, plata unei asemenea sanctiuni, pe langa achitarea taxei de examen, poate sa puna in pericol obiectivele urmarite prin Directiva 2003/109/CE.
"In ceea ce priveste amenda, Curtea remarca faptul ca cuantumul maxim al acesteia atinge un nivel relativ ridicat, respectiv 1.000 de euro, si ca aceasta amenda poate fi aplicata de fiecare data cand termenele stabilite pentru promovarea examenului de integrare civica se implinesc fara ca acest examen sa fie promovat, iar aceasta fara nicio limita, pana cand resortisantul tarii terte vizat promoveaza examenul mentionat. Pe de alta parte, taxele de inscriere pentru sustinerea examenului, precum si cheltuielile de pregatire a acestuia sunt in sarcina resortisantilor tarilor terte in cauza. In ceea ce priveste, in special, taxele de inscriere, Curtea arata ca, potrivit guvernului olandez, cuantumul acestor taxe se ridica la 230 de euro, resortisantii tarilor terte in cauza trebuind sa le achite, in cursul termenului stabilit, de fiecare data cand se prezinta la examenul de integrare civica. In asemenea conditii, a caror verificare revine instantei nationale, plata unei amenzi, pe langa plata cheltuielilor referitoare la examene, poate sa puna in pericol realizarea obiectivelor urmarite prin directiva si, prin urmare, sa o lipseasca pe aceasta de efectul sau util", se mai arata in documentul de presa.
Nota: CJUE nu solutioneaza litigiile nationale, insa instantele nationale sunt obligate sa solutioneze cauzele conform deciziei Curtii. Hotararile date de CJUE sunt obligatorii, de asemenea, pentru celelalte instante nationale sesizate cu probleme asemanatoare.
Comentarii articol (1)