Persoanele care desfasoara activitati ocazionale pentru un beneficiar sunt indreptatite la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa, conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
In acelasi timp, cuantumul remuneratiei brute orare trebuie sa fie cel putin la nivelul valorii pe ora a salariului minim brut pe tara. "Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti (...). Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (...)", scrie in actul normativ.
Salariul minim brut pe tara a fost majorat astazi de la 975 la 1.050 de lei. Masura a fost luata de Guvern inca de la sfarsitul anului trecut, cresterea pentru 2015 fiind, practic, impartita in doua etape. Prima a fost la 1 ianuarie, atunci cand salariul minim a ajuns de la 900 la 975 de lei.
Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii cu norma intreaga este de opt ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, asa cum prevede Codul muncii. Mai precis, intr-o luna se aduna aproximativ 170 de ore de munca (numarul total de ore variaza in functie cate zile lucratoare sunt efectiv intr-o luna si de liberele legale).
De astazi, la un numar de 170 de ore lucrate de un zilier intr-o luna, valoarea pe ora creste de la 5,7 lei, cat era pana ieri, la 6,1 lei. Inainte de cresterea salariului minim de la 1 ianuarie, valoarea pe ora era de 5,3 lei.
Pana in 2014, atunci cand Legea zilierilor a suferit modificari semnificative, remuneratia trebuia sa fie de cel putin 2 lei pe ora, insa, totodata, era impusa si o limita maxima de 10 lei pe ora. In momentul de fata, legea nu mai impune o limita maxima, ceea ce inseamna ca tariful pe ora poate fi, in functie de ce negociaza partile, si de 10, 50 sau 100 de lei pe ora, de exemplu.
Raportul de munca dintre zilier si beneficiar se stabileste strict prin acordul de vointa al partilor si, potrivit Legii nr. 52/2011, durata zilnica de lucru poate sa fie de cel mult 12 ore. In total, zilierii pot sa munceasca la acelasi beneficiar timp de maximum 90 de zile (cumulate) pe an.
Beneficiarii care platesc zilierilor un cuantum brut orar mai mic decat valoarea pe ora a salariului minim risca sa fie sanctionati de autoritati cu o amenda de 10.000 de lei.
Atentie! Minorii pot lucra ca zilieri doar la implinirea varstei de 16 ani. Insa, daca parintii isi exprima acordul in acest sens, si minorii de 15 ani pot sa desfasoare activitati ocazionale. Mai multe informatii despre acest aspect gasiti aici.
Remuneratia se plateste la sfarsitul zilei, saptamanii sau perioadei de lucru
In mod normal, zilierii isi primesc remuneratia cuvenita la sfarsitul fiecarei zile, asa cum dispune Legea nr. 52/2011. Totusi, partile pot conveni in scris ca plata sa fie facuta cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii/perioadei de lucru.
Practic, zilierul trebuie sa-si primeasca suma cuvenita inainte ca partile sa semneze in Registrul de evidenta (pe care beneficiarul este obligat sa-l intocmeasca). Semnatura lucratorului in acest document reprezinta o confirmare de primire a remuneratiei.
De retinut este ca remuneratia poate fi achitata prin orice mijloc de plata admis de lege (numerar, virament bancar). Iar in cazul in care banii sunt dati la sfarsit de saptamana sau la sfarsitul perioadei de lucru, modalitatea efectiva de plata se stabileste prin acordul scris.
"Pentru situatia in care plata remuneratiei se efectueaza la sfarsitul saptamanii sau la sfarsitul perioadei de desfasurare a activitatii, modalitatea de plata se stabileste prin acordul exprimat in scris de catre zilier si beneficiar (...). Acordul se exprima in prima zi in care zilierul incepe activitatea la beneficiar", scrie in normele Legii nr. 52/2011, care au fost inlocuite recent. In aceasta situatie, zilierul semneaza in Registrul de evidenta la data efectuarii platii de catre beneficiar.
Chiar daca partile stabilesc mai putin de opt ore de activitate zilnica, plata trebuie facuta pentru cel putin opt ore.
Beneficiarii care nu respecta momentul de plata a remuneratiei pot fi amendati cu o suma de 6.000 de lei.
Important! Nici beneficiarul si nici lucratorul nu datoreaza contributii sociale obligatorii pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri. Totusi, beneficiarul datoreaza statului impozit pe venit de 16%.
In ce domenii pot sa lucreze zilierii
Din moment ce zilierii sunt, practic, lucratori necalificati, acestia pot presta activitati cu caracter ocazional doar in anumite domenii. Conform Legii zilierilor, domeniile in care poate fi desfasurata munca necalificata cu caracter ocazional sunt urmatoarele:
- agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta - diviziunea 01;
- silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
- pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
- colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si 3811;
- recuperarea materialelor - grupa 383;
- comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;
- activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
- publicitate - grupa 731;
- activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
- activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);
- activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice - cod 0141.
- hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului si Sportului direct sau prin unitatile din subordinea acestuia);
- activitati ale bazelor sportive - diviziunea 9311;
- activitati ale cluburilor sportive - diviziunea 9312.
Referitor la activitatile de manipulare a marfurilor si cele de curatenie si intretinere, acestea pot fi prestate doar in domeniile din lista de mai sus.
Cei care folosesc zilierii pentru alte activitati in afara celor prevazute de lege pot fi amendati cu sume cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.
Important! Zilierii nu sunt asigurati in sistemele de asigurari publice. Insa, daca vor, acestia au posibilitatea de a se asigura in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si sistemul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.