Un numar de 10 membri ai autoritatilor privind mediul, sanatatea publica si securitatea si sanatatea in munca vor putea participa la un curs postuniversitar de 6 luni, sustinut de experti norvegieni si romani. Cursul va include 2 saptamani de instruire in Norvegia. Programul de studiu va pune accentul pe notiunile de toxicologie si ecotoxicologie si pe diferitele metode de generare a datelor si de interpretare a acestora.
Pentru 120 de specialisti (din autoritati locale, intreprinderi etc) implicati in managementul riscurilor chimice in mediul de munca si mediul inconjurator va fi organizat un curs de 5 zile. Expertii norvegieni si romani vor prezenta asptecte legate de legislatie, indicatori de toxicologie utilizati in legislatie si instrumente moderne de management al riscurilor chimice.
Ambele tipuri de cursuri vor utiliza modalitati moderne de instruire, permitand participantilor un program flexibil.
Costurile de instruire si deplasare vor fi suportate de proiect.
Proiectul va imbunatati nivelul de cunostinte si modul de utilizare a acestora in evaluarea datelor privind substantele si deseurile periculoase.
Proiectul „CONOSCEDE” in valoare totala de 499,592.63 euro este finantat in cadrul Programului RO04 – “Reducerea Substantelor Periculoase”, Cererea de propuneri de proiecte nr. 2: „Campanii de formare si constientizare” prin fonduri primite din partea Islandei, Liechtenstein si Norvegiei prin Granturi SEE,Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii „Alexandru Darabont” Bucuresti este institutie de interes public ce desfasoara activitati dedicate prevenirii riscurilor profesionale si protectiei mediului.
Pentru informatii oficiale despre proiect vizitati site-ul www.conoscede.ro, www.eeagrants.org.
Prin granturile SEE si Norvegiene, Islanda, Liechtenstein si Norvegia contribuie la reducerea disparitatilor sociale si economice si la consolidarea relatiilor bilaterale cu tarile beneficiare din Europa. Alte trei tari coopereaza indeaproape cu UE prin Acordul privind Spatiul Economic European (SEE).
Pentru perioada 2009-14, Granturile SEE si Granturile Norvegiene ajung la 1,79 miliarde de euro. Norvegia contribuie cu aproximativ 97% din finantarea totala. Granturile sunt disponibile pentru ONG-uri, institutii de cercetare si academice si sectorul public si privat din cele mai noi 12 state membre ale UE, Grecia, Portugalia si Spania. Exista o cooperare vasta cu entitatile statelor donatoare, iar activitatile pot fi puse in aplicare pana in 2016.
Principalele domenii de sprijin sunt protectia mediului si schimbarile climatice, cercetarea si bursele, societatea civila, sanatate si de copii, egalitatea intre sexe, justitie si patrimoniu cultural.
Comentarii articol (1)