Noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala au trecut saptamana trecuta, in sedinta de miercuri, de votul Camerei Deputatilor, incheindu-si astfel parcursul legislativ in Parlament. Documentele mai trebuie doar promulgate de Presedintele Romaniei si publicate in Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabile.
Recent, Camera Deputatilor a publicat si forma finala sub care cele doua acte normative au fost votate de si adoptate.
Care sunt cele mai importante modificari incepand din 2016
Odata cu noua legislatie, sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major la toate capitolele importante. Potrivit unei analize a specialistilor Contexpert publicate pe site-ul companiei, iata cele mai importante noutati aduse de noul Cod fiscal de la 1 ianuarie 2016.
Taxa pe valoarea adaugata scade cu cinci puncte procentuale
Cota standard de TVA pentru toate bunurile si serviciile va fi redusa de la 24% la 19%, incepand de anul urmator, dupa cinci ani de la ultima modificare. Va reamintim ca, in 2010, cota de TVA a fost majorata in sens invers, de la 19% la 24%.
Tot la capitolul TVA, noile reglementari introduc taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare.
Impozitul pe microintreprinderi
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor ramane 3%, desi in fazele incipiente ale proiectului al noului Cod Fiscal se discuta despre o posibila impozitare progresiva a acestei categorii de firme.
Asadar, veniturile microintreprinderilor vor fi impozitate , ca si pana acum, cu o singura cota de 3% in loc de trei cote diferentiate in functie de numarul de salariati, asa cum propusese initial Guvernul.
Prin exceptie, pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii persoanei juridice, cota este de 1% pentru persoanele juridice romane nou infiintate care au cel putin un salariat, iar actionarii/asociatii nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice. Cota se aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni. Conditia referitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se face in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice.
Conform noului Cod Fiscal, salariatul este persoana angajata cu norma intreaga cu contract individual de munca, potrivit Codului Muncii. Conditia privind salariatul se consider indeplinita si daca microintreprinderea:
- are persoane angajate cu contract individual de munca cu timp parțial daca fracțiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
- are incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
PFA vor plati contributii, chiar daca sunt si salariate
Contributiile de asigurari vor fi obligatorii pentru toate veniturile persoanelor care desfasoara activitati independente sau au drepturi de autor, indiferent daca persoanele fizice cu activitati independente sau drepturi de autor sunt concomitent salariate. Schimbarea este una majora avand in vedere ca, in momentul de fata, pentru veniturile din drepturi de autor, contributia de sanatate nu se plateste de catre persoanele care sunt salariate.
Potrivit Contexpert, noul Cod fiscal va introduce contributia de pensii de 10,5% pentru toate venturile din activitati independente, dar se va putea opta si pentru plata contributiei angajatorului de 15,3%.
Cei care nu opteaza pentru plata contributiei angajatorului ar putea beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, desi valoarea contributiei individuale in total contributii pentru pensie este de peste 40%.
Contributiile de asigurari sociale de sanatate vor fi plafonate la nivelul a 5 salarii medii pe economie lunare. Baza de calcul pentru CAS si CASS este plafonata la nivelul a 5 salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate persoanele care realizeaza venituri mai mari de cca. 145.000 lei pe an, mai precizeaza specialistii Contexpert.
Impozitarea salariilor
Incepand din 1 ianuarie 2016, diurna va fi deductibila si pentru administratorii si directorii cu contract de mandat, acestia putand beneficia de diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice (2,5 * 17 lei = 42,5 lei). Ca si in cazul angajatilor, suma care depaseste aceasta valoare se va considera venit impozabil si se va taxa cu toate impozitele si contributiile de asigurari sociale.
Impozitarea veniturilor din dividende
Noul Cod fiscal micsoreaza substantial impozitul pentru dividente, care va scadea de la 16% la 5%, insa stabileste in acelasi timp si ca CASS va deveni obligatorie pentru veniturile obtinute din dividende.
In prezent, daca exista un contract de munca, nu se platea CASS la dividende.
Impozitarea veniturilor din chirii
Potrivit noilor reglementari aplicabile de la inceputul anului viitor, va creste cota de cheltuieli forfetare care pot fi deduse la calcularea impozitului pe veniturile din chirii de la 25% la 40%, fiind astfel diminuat impozitul pe venit datorat.
Totodata, va creste baza de calcul la care se va aplica contributia la sanatate de la maximum 5 castiguri salariale medii brute pe an la maximum 5 castiguri salariale medii brute lunare. Astfel, contributia la sanatate va creste de la aproximativ 700 lei pe an, cat era valoarea maxima datorata pana acum, la aproximativ 8.000 lei pe an.
Taxa pe constructii speciale, eliminata
Noul Cod fiscal elimina din 2016 impozitul pe constructii speciale, care a fost introdus de la 1 ianuarie 2014.
Impozitul, cunoscut drept “taxa pe stalp”, este de 1,5% si trebuie achitat acum pentru mai multe tipuri de constructii detinute de firme, ca de exemplu:
- centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
- statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
- piste si platforme;
- sonde de titei, gaze si sare;
- rampe de incarcare – descarcare;
- cosuri de fum si turnuri de racire;
- iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
- ecluze si ascensoare;
- baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
- infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console);
- platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
- constructii pentru transportul energiei electrice;
- lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.
Accize
Reglementarile aplicabile de anul urmator scad accizele la carburanti cu pana la 20%, atfel:
- Acciza la motorina va scadea cu 20% ( de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1.000 litri);
- Acciza la benzina fara plumb va scadea cu 18,62% ( de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1.000 litri);
- Acciza la benzina cu plumb va scadea cu 16,28% a ( de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1.000 litri) Reașezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și bauturile alcoolice.
Si accizele la bauturile alcoolice vor fi micsorate, urmand ca de la 1 ianuarie:
- Acciza la bere sa scada cu 15,38% (de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)
- Acciza la vinuri spumoase sa scada cu 70% a accizelor (de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs) și cu 77,7%, pentru bauturi fermentate spumoase (de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs)
- Acciza la alcool etilic sa scada cu 30% (de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur)
In acelasi timp, vor fi eliminate accizele pentru cafea, dar si pentru produsele de lux (bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme, barci).
Impozitul pe cladiri
In noul sistem fiscal, cladirile vor fi impozitate in functie de destinatie (rezidentiale, nerezidentiale sau mixte), si nu in functie de proprietar (persoana juridica sau fizica).
Cotele de impozit:
- pe cladiri rezidențiale va fi cuprinsa intre 0,08 % – 0,2%, fața de cota actuala 0,1 %;
- pe cladiri nerezidențiale va fi cuprinsa intre 0,2%-1,3%;
- pe cladiri nerezidentiale destinate domeniului agricol va fi de 0,4%
Persoanele fizice vor fi obligate sa faca evaluarea cladirilor nerezidentiale pentru a se stabili valoarea impozabila (evaluarea/reevaluarea este obligatorie la 5 ani, in caz contrar cota de impozit este 2%). Se va renunta la cresterea progresiva a taxei locale pentru mai multe proprietati detinute de o persoana fizica ( 65% pentru a doua, 150% pentru a treia, 300% pentru a patra si urmatoarele).
In cazul persoanelor juridice, reevaluarea este obligatorie la 3 ani, iar fara reevaluare cota de impozit poate ajunge la 5%-10% in functie de ceea ce stabileste autoritatea locala, cresterea pe codul fiscal actual era de 10%-20%.
Impozitul pe teren
Pentru terenurile situate in intravilan au fost introduse limite minime și maxime, pe ranguri de localitați și zone si a fost introdusa posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv in domeniul agricol.
Limita minima scade cu 20%, iar limita maxima creste cu 100%.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc.
Comentarii articol (41)