Deduceri de impozite pentru veniturile de până la 4.500 de lei, pentru tineri și pentru familiile cu copii, creșteri de accize, de exemplu, la țigări și alcool, și creșteri de TVA pentru restaurante sau servicii de catering sunt doar câteva dintre schimbările anunțate aseară de coaliția de guvernare la Codul fiscal. Totodată, mai sunt în plan și măsuri precum scăderea plafonului pentru regimul microîntreprinderilor sau limitarea facilităților fiscale pentru construcții și agroalimentar. Măsurile anunțate ar urma să fie adoptate în următoarele zile.
În primul rând, potrivit surselor citate de
digi24.ro, apar
deduceri de impozite pentru veniturile de până la 4.500 de lei și deduceri de
15% din impozitul pe venit pentru tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, cu condiția ca suma să fie până la 383 de lei.
Apoi, vor apărea deduceri pentru familiile cu copii. Deducerile vor fi, mai exact, de
100 de lei pentru fiecare copil, cu condiția ca acesta să frecventeze o formă de învățământ, și se vor aplica doar unuia dintre părinți. În cazul familiilor cu mai mult de patru copii, impozitul pe venit va fi zero.
O altă măsură anunțată stabilește că cei care au un singur contract part-time vor plăti contribuții similare cu cele plătite în cazul salariului minim pe economie. Excepție de la această regulă vor face elevii și studenții de până la 26 de ani, ucenicii, pensionarii din sistemul public, cei ce au mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg, iar valoarea veniturilor depășește valoarea salariului minim pe economie, și persoanele cu dizabilități.
Pe de altă parte, sunt anunțate o serie de
creșteri de accize. Concret, din august urmează să crească
acciza la țigări cu 31 de lei pe mia de unități, care se traduce în 62 de bani la fiecare pachet, în timp ce, din ianuarie 2023,
acciza la alcool se va majora cu 20%. Nu au fost anunțate modificări ale accizelor la combustibili.
Plafonul pentru
regimul de impozitare a microîntreprinderilor o să scadă de la un milion de euro la 500.000 de euro, iar microfirmele vor trebui să aibă cel puțin un salariat. O persoană va putea deține maximum trei microfirme. Iar
facilitățile fiscale din construcții și agroalimentar urmează să se aplice numai părții de venit brut între 3.000 și 10.000 de lei (față de 3.000 - 30.000 de lei acum).
În plus, sunt anunțate
creșteri de TVA. Creșterea TVA va viza
restaurantele, serviciile de catering și hotelurile, cota acestei taxe urmând să se majoreze de la 5%, cât e acum, la 9%. De asemenea,
se va majora TVA și în cazul băuturilor ce conțin zahăr, de la 9% la 19%.
Și regulile pentru
impozitarea tranzacțiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice urmează să se schimbe. Astfel, impozitul la tranzacționarea unei locuințe deținute
de mai mult de trei ani va fi de 1%, în timp ce, în cazul imobilelor deținute
de mai puțin de trei ani, impozitul va fi de 3%, de la această regulă fiind exceptate locuințele moștenite.
Apar schimbări și în ceea ce privește impozitul pe proprietățile imobiliare. Practic, nu se va mai face diferență între proprietățile deținute de persoanele fizice și cele deținute de firme. Proprietățile vor fi împărțite în rezidențiale, caz în care cota de impozitare va fi de 0,1 - 0,2%, și nerezidențiale, cota de impozitare fiind în acest caz de 1 - 1,3%.
Impozitele pe jocurile de noroc urmează, totodată, să crească (la 40% din câștig), dar e necesară, până atunci, o analiză a sistemelor folosite la nivelul Uniunii Europene, pentru a avea un model în acest sens.
Pentru veniturile extrasalariale, coaliția guvernamentală anunță că nu se vor plăti contribuții pentru sume mai mici de șase salarii minime brute. Apoi, între șase și 12 salarii minime brute se vor plăti contribuții pentru șase salarii minime, între 12 și 24 salarii minime brute - pentru 12 salarii minime, iar peste 24 salarii minime brute - contribuții ca pentru 24 de salarii minime.
Nu în ultimul rând, se anunță
creșteri ale impozitului pe dividende, respectiv de la 5% la 8%. În cazul persoanelor fizice autorizate, plafonul de impozitare scade de la 100.000 la 25.000 de euro pe an.
Atenție! Măsurile nu se aplică acum. Pentru a se putea aplica, acestea trebuie cuprinse într-un proiect de act normativ, ce va trebui aprobat și publicat în Monitorul oficial.
Comentarii articol (5)