În trei zile de la data publicării ordonanței - 18 iulie 2022
În ordonanță sunt mai multe modificări care vizează facilitățile fiscale din construcții și sectorul agro-alimentar, dar ele vor intra în vigoare la date diferite. Astfel, primele care intră în vigoare sunt cele care vizează schimbarea modului de calcul a cifrei de afaceri din activitățile specifice pentru care se aplică aceste facilități - ele se aplică de astăzi. Mai multe detalii despre modificările la facilitățile fiscale din construcții sunt aici.
De asemenea, tot azi intră în vigoare și unele ajustări legate de impozitul pe dividendele distribuite între persoanele juridice române sau de la filiale din străinătate către societăți-mamă persoane juridice române.
Indemnizației pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer i se aplică, de astăzi același regim fiscal ca cea de risc maternal și maternitate, printre altele, adică pentru aceste venituri nu se rețin impozitul și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Alte chestiuni punctuale care se aplică începând din 18 iulie sunt enumerate în acest material.
Începând cu veniturile aferente lunii august
Majorarea contribuțiilor la contractele part-time. Guvernul a stabilit schimbări majore la taxarea contractelor de muncă cu normă parțială, astfel încât pentru ele să se plătească din nou contribuții sociale (pensie și sănătate) la nivelul salariului minim. Mai exact, începând ce veniturile aferente lunii august 2022, pentru angajații cu timp parțial, venitul la care se vor calcula contribuțiile va fi salariul brut aferent unei norme întregi, nu venitul efectiv realizat de salariat. Atenție! Deși, contribuțiile sociale sunt în sarcina fiscală a angajaților, OG nr. 16/2022 prevede clar că sumele suplimentare de plătit (cele aferente supraimpozitării din contribuții) să fie achitate de angajatori. Astfel, începând cu veniturile salariale aferente lunii august, pentru contractele part-time remunerate cu mai puțin de 2.550 lei/lună, cuantumul CAS va fi de 638 lei, iar cel al CASS de 255 lei, iar angajatorul va trebui să completeze diferența între contribuțiile pe care le virează în acest moment pentru contractele part-time și cele raportate la salariul minim brut.
Modificarea pragurilor de venituri pentru salariații din construcții și sectorul agro-alimentar, relevante în aplicarea facilităților fiscale din aceste domenii. Guvernul a micșorat de trei ori limita maximă a veniturilor angajaților pentru care se aplică facilitățile fiscale - 10.000 de lei inclusiv venitul brut lunar, comparativ cu 30.000 de lei, valoare permisă în acest moment.
Noile reguli pentru impozitarea câștigurilor din jocurile de noroc. Dacă în prima versiune a proiectului care a devenit OG 16/2022, veniturile din jocuri de noroc erau impozitate drastic, Guvernul a revenit asupra modului de impozitare a acestor câștiguri, după ce a avut discuții cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale industriei de jocuri de noroc. În noua formulă de calcul, apărută vineri în Monitor, regulile au fost relaxate, astfel că pentru veniturile brute de până la 10.000 de lei inclusiv se va aplica un impozit de 3%, pentru cele între 10.000 și 66.750 de lei inclusiv, impozitul va fi de 300 + 20% pentru ceea ce depășește 10.000 de lei; iar în cazul veniturilor brute mai mari de atât se va aplica un impozit de 11.650 + 40% pentru ceea ce depășește 66.750 de lei. Totodată, impozitul datorat în cazul veniturilor obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul de 66.750 de lei, se vor determina prin aplicarea baremului descris mai sus asupra fiecărui venit primit de un participant, iar din rezultatul obținut se va scădea suma de 11.650 de lei.
Nici accizele nu scapă de modificări - De la 1 august 2022, tutunul fin tăiat, ce este destinat rulării în țigarete, țigări și țigări de foi, și alte tutunuri de fumat vor fi aduse pe acceași treaptă de accizare aplicabilă țigaretelor. În același timp, acciza pentru țigarete (valabilă de luna viitoare și pentru tutunuri), accizele aplicabile în cazul lichidului cu nicotină (țigări electronice) și tutunului din produsele din tutun încălzit, precum și accizele la alcool și băuturi alcoolice se vor majora. Noile valori stabilite pentru accize pot fi consultate în anexele de la OG nr. 16/2022.
1 ianuarie 2023
Noul regim fiscal și noile condiții pentru microîntreprinderi. Aplicarea regimului de impozitare micro va primi, începând de anul viitor, modificări importante față de ce prevede acum Codul fiscal. Printre altele, vorbim de: înjumătățirea plafonului de venituri, angajarea obligatorie a cel puțin unui angajat, eliminarea impozitului de 3%, precum și de limitări privind asociații și tipurile de venituri obținute. Important de precizat e că impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci opțional. Cu excepția celor care vor ieși de la impozitul specific (care va fi eliminat din 2023, detalii imediat mai jos), firmele vor putea opta să aplice impozitul micro începând cu anul fiscal următor dacă îndeplinesc condițiile și doar dacă nu au mai fost plătitoare ale acestui impozit ulterior datei de 1 ianuarie 2023.
Eliminarea impozitului specific. Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific ar urma să fie abrogată de la 1 ianuarie 2023 (inițial se prevăzuse 1 august, dar Guvernul a făcut o concesie și a amânat intrarea în vigoare a acestei noutăți). Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, entitățile cu coduri CAEN ce aplică impozit specific (5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630) pot opta pentru plata impozitului micro, fără să li se aplice regulile de ieșire din sistemul de impunere al microîntreprinderilor (Practic, plătitorii de impozit specific pot trece la impozitul micro fără să trebuiască să bifeze condițiile cerute altor entități care vor să aplice regimul). Ca urmare a dispariției impozitului specific, inclusiv scutirea de impozit pentru angajații cu contracte pe perioadă determinată angajați sezonier în industria HoReCa urmează să dispară.
Majorarea impozitului pe dividende și alte modificări care le vizează. Guvernul a majorat și cota de impozitare la 8% pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie 2023 și a venit cu o serie de reguli noi pentru aplicarea excepțiilor de neimpozitare.
Revizuirea masivă a sistemului de deduceri personale. Începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, sistemul de acordare a deducerilor personale în cazul salariaților va fi revizuit complet, astfel încât mai mulți salariați vor beneficia de această facilitate. De asemenea, deducerea va avea, spre deosebire de forma actuală, două componente - deducerea personală de bază și cea suplimentară - și se va acorda în limita venitului impozabil lunar realizat.
Plafonul neimpozabil pentru beneficiile extrasalariale. Începând de anul următor, multe dintre beneficiile extrasalariale vor putea fi scutite de taxe doar în limita unui plafon care se aplică pentru toate, cumulat. Plafonul lunar care va permite scutirea de impozit și contribuții va fi de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Modificările semnificative de impozitare a veniturilor din activități independente. Persoanele fizice autorizate, precum și alte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente urmează să aibă un regim fiscal modificat din 2023. Vorbim, pe de o parte, de plata contribuției la sănătate de la un plafon de venituri de două ori mai mic decât acum și diferențiat pe trei praguri de venit, de obligații mai mari de plată la pensiile de stat, precum și de scăderea de patru ori a pragului de venituri până la care se pot aplica normele de venit.
Schimbările care vizează cotele de TVA. De la 1 ianuarie, taxa pe valoare adăugată va crește în cazul băuturilor îndulcite (de la 9 la 19%), iar în cazul cazărilor și al serviciilor de restaurant și de catering cota de impozitare va crește la 9%. Modificări în sfera TVA regăsim și în privința cotei de 5% la cumpărarea locuințelor - achizițiile cu cotă redusă vor fi permise doar pentru locuințe de până în 600.000 de lei și doar o singură dată.
Limitarea aplicării facilităților fiscale din construcții și sectorul agro-alimentar doar la salariații care sunt încadrați cu contract de muncă. Practic, începând cu luna ianuarie, scutirile de taxe vor putea fi aplicate doar contractelor de muncă, nu și raporturilor similare celor de muncă (spre exemplu, contracte de mandat, zilieri, ucenici), care acum sunt prinse și ele în sfera de aplicare a scutirilor.
Extinderea aplicării facilității de profit reinvestit și la alte categorii de active. Și profitul investit în active utilizate în activitatea de producție și procesare și activele reprezentând retehnologizare urmează să fie scutit de impozit.
Extinderea obligației de a accepta plăți cu cardul. Limita actuală de la care apare obligația de a accepta plăți cu cardul urmează să se micșoreze de cinci ori, astfel că obligația va fi impusă persoanelor juridice care au o cifră de afaceri anuală mai mare de 10.000 de euro.
Noul mod de calcul pentru taxele pe proprietate. De anul viitor, se va trece de la sistemul actual de impozitare, în funcție de materialele de construcție, poziția în localitate și rangul localității, la stabilirea valorii impozabile în funcție de valorile din grilele notariale. De asemenea, se elimină din Codul fiscal noțiunea de clădire cu destinație mixtă, impozitul pentru clădirile cu dublă destinație - rezidențială și nerezidențială - urmând să se stabilească în funcție de destinația majoritară.
Creșterea impozitelor pe veniturile din chirii și obligativitatea înregistrării contractelor la ANAF. Obligația de declarare la Fisc a contractelor de închiriere a locuințelor va fi reintrodusă, iar modul de stabilire a impozitului pentru astfel de venituri va fi modificat: se elimină cota forfetară de 40%, iar venitul impozabil va fi stabilit la valoarea venitului brut.
Schimbarea modului de impozitare în cazul veniturilor din tranzacțiile imobiliare. Se va elimina plafonul neimpozabil actual și vor fi introduse cote diferențiate de impozitare, calculate în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut locuința sau terenul în cauză.
Comentarii articol (4)