Schimbarea regimului fiscal se regăsește în OG 16/2022, ce aduce numeroase și importante modificări Codului fiscal, și presupune că, începând cu veniturile aferente lunii august 2022, pentru contractele part-time contribuția de asigurări sociale (CAS) și de sănătate (CASS) se vor raporta la salariul minim brut pe țară. Asta înseamnă că dacă salariul pe care îl primește angajatul part-time este mai mic de 2.550 lei pe lună, contribuțiile de pensii și sănătate vor fi de 638 lei, respectiv 255 lei, cuantumuri raportate la salariul minim brut de 2.550 lei.
Mai mult, ordonanța prevede expres că diferența dintre contribuțiile sociale raportate la numărul de ore efectiv lucrate de angajat și cele raportate la salariul minim brut va fi suportată de către angajator.
Modificările sunt introduse prin punctele 68 și 80 din OG 16 (care modifică articolele 146 și 168 din Codul fiscal), stabilindu-se că baza de calcul a CAS și CASS este reprezentată de salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează CAS și CASS, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună, în care contractul a fost activ.
Măsura nu se aplică în cazul angajaților ce realizează în cursul aceleiași luni venituri în baza a două sau mai multe CIM-uri, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut. Pentru ca această excepție să fie valabilă, ministerul Finanțelor va trebui, până pe 14 august, să oficializeze, printr-un ordin, o procedură aplicabilă acestor salariați.
Modificările aduse suprataxării contractelor part-time nu se aplică:
- elevilor sau studenţilor, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;
- ucenicilor de până la 18 ani;
- persoanelor cu dizabilităţi sau altor categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi;
- pensionarilor pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii).
Potrivit notei de fundamentare care a însoțit actul normativ în forma de proiect, „măsura vizează situațiile, în care se află anumiți salariați, pentru care angajatorul nu este obligat la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată. În acest sens, au fost considerate vulnerabile din punct de vedere economic și social anumite categorii de persoane fizice cum ar fi: elevii, studenții, persoanele cu dizabilități, ucenicii, etc. În acest context, au fost avuți în vedere și pensionarii care au ca sursă de venit pensia acordată din sistemul public de pensii ținând cont de grupul vulnerabil din care aceștia fac parte".
De asemenea, își mai motiva Guvernul schimbarea, „propunerea are ca scop descurajarea angajatorilor, care în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă”.
Măsura nu este o premieră la taxarea contractelor part-time, ea s-a mai aplicat începând din august 2017 și până în decembrie 2019, atunci când s-a și renunțat la ea. Începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2020, pentru contractele de muncă cu timp parțial începuseră să se plătească din nou contribuții proporțional cu veniturile efectiv obținute de acești salariați.