În primul rând, prin OG nr. 16/2022, apărut vineri în Monitorul Oficial, Guvernul micșorează de trei ori limita maximă a veniturilor angajaților pentru care se aplică facilitățile fiscale în construcții - 10.000 de lei inclusiv venitul brut lunar, nu 30.000 de lei, cum prevedea până acum legea. De asemenea, se prevede expres că doar pentru veniturile rezultate din contractele de muncă se pot aplica facilitățile fiscale, iar nu și altor raporturi similare.
O altă modificare vizează condiția privind cifra de afaceri pe construcții și ponderea de 80% din cifra de afaceri totală:
- în primul rând, la cifra de afaceri din construcții nu vor mai intra veniturile de la „alte activităţi specifice domeniului construcţii”;
- pentru angajatorii nou-înfiinţaţi, respectiv înregistraţi la registrul comerţului/ înregistraţi fiscal în cursul anului, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru angajatorii existenţi la data de 1 ianuarie a fiecărui an, cifra de afaceri se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea;
- pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții în cifra de afaceri totală, indicatorul cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții va cuprinde numai veniturile din activitatea desfășurată pe teritoriul României, iar indicatorul cifra de afaceri totală va cuprinde atât veniturile din activitatea desfășurată pe teritoriul României, cât și în afara României. Prin activitatea desfășurată pe teritoriul României se înțelege activitatea desfășurată efectiv în România în scopul realizării de produse și prestări de servicii.
Cât privește facilitățile din domeniul agroalimentar, recent stabilite prin lege și puse în aplicare prin norme adoptate chiar de Finanțe, Guvernul (prin același minister) propune restrângerea aplicării facilităților fiscale doar la contractele de muncă, iar nu și la raporturi similare celor de muncă, precum e cazul contractelor de mandat, cazul zilierilor, ucenicilor ș.a.m.d..
Totodată, la fel ca în cazul angajaților din construcții, limita maximă a veniturilor angajaților pentru care se pot aplica facilitățile fiscale se micșorează la 10.000 de lei.
Inițiatorii acestor modificări au ales să complice destul de mult aceste modificări prin prisma termenelor diferite de intrare în vigoare. Astfel:
- aspectele menționate mai sus referitoare la restrângerea sferei de aplicare a facilităților fiscale doar la contractele de muncă vor intra în vigoare începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023;
- noutățile ce privesc ponderea cifrei de afaceri și alte aspecte privind calculul acesteia se vor aplica în trei zile de la publicarea ordonanței în Monitor - adică începând din 18 iulie 2022;
- micșorarea de trei ori a plafonului de venituri pentru aplicarea facilităților fiscale se va aplica începând cu veniturile aferente lunii august 2022.
Comentarii articol (1)