__________
ACTUALIZARE (21.12.2022): Conform Legii 370/2022, regulile obligației de a accepta plata cu cardul au fost ajustate. Astfel, din ianuarie 2023, obligația intervine dacă încasările în numerar depășesc 50.000 de lei (cu alte cuvinte, se face raportare la încasările în numerar, nu la cifra de afaceri, iar pragul este stabilit în lei, nu în euro).
__________
Conform legii, comercianții de produse și prestatorii de servicii sunt obligați să accepte plata cu cardurile bancare, dacă cifra lor anuală de afaceri depășește 50.000 de euro, existând, de puțină vreme, inclusiv o excepție pentru cei care activează în locuri fără internet. Firmele care nu se conformează riscă amenzi între 20-50.000 de lei.
Publicată vineri în Monitorul Oficial, OG nr. 16/2022 cuprinde un articol ce vizează și OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cea care cuprinde obligația antemenționată.
Ce a decis Guvernul prin această recentă ordonanță este ca limita actuală de la care apare obligația de a accepta plăți cu cardul să se micșoreze de cinci ori - obligația va fi impusă, din ianuarie 2023, persoanelor juridice care au o cifră de afaceri anuală mai mare de 10.000 de euro.
Inițial, legiuitorul a reglementat prin Legea 193 un prag al cifrei de afaceri de 10.000 de euro, începând cu care operatorii economici aveau obligația de a pune la dispoziția clienților posibilitatea de a plăti cu cardul, însă prin Legea nr. 191/2018, acest prag a fost majorat la 50.000 de euro, în condițiile în care obligația era în vigoare de la 1 ianuarie 2017, măsura fiind, la data modificării legii, deja implementată.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului care a devenit OG 16, modificarea se impunea deoarece:
- contribuie la creșterea bancarizării operațiunilor bănești, un nivel redus al acestora reprezentând principalul factor de menţinere a unui nivel ridicat al evaziunii fiscale în domeniul vânzărilor cu amănuntul/ridicata și al prestărilor de servicii, iar România trebuie să ia toate măsurile necesare pentru reducerea evaziunii fiscale ca primă condiţie a asigurării sustenabilităţii bugetului public;
- asigură, într-o măsură mai mare, o trasabilitate a fluxurilor bănești prin operațiuni bancare, ceea ce conduce la o mai bună fiscalizare a veniturilor realizate de către operatorii economici, constituind o măsură în plus pentru combaterea evaziunii fiscale;
- asigură posesorilor de carduri, în contextul actual, dominat de digitalizare, posibilitatea utilizării acestui instrument de plată la un număr mai mare de operatori economici.
Comentarii articol (1)