Regulile obligației de a accepta plăți cu cardul bancar de către comercianții de produse și prestatorii de servicii au fost modificate azi, potrivit unei legi care a intrat deja în vigoare. În esență, dacă nu se conformează obligației generale de a accepta plăți cu cardurile bancare, firmele riscă, mai nou, amenzi de până la 50.000 de lei. Însă mai sunt și alte noutăți, printre care obligația de a accepta inclusiv plățile cu carduri preplătite și/sau prin aplicații de plăți electronice.
Legea 128/2022 a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 456/2022 și este în vigoare din
9 mai 2022. Documentul a adus câteva modificări importante la OUG 193/2002, actul normativ referitor la
sistemele moderne de plată.
În primul rând, s-au făcut modificări în așa fel încât
firmele care nu se conformează obligației a accepta plata cu cardul bancar, deși ar trebui s-o facă,
(1) să poată fi amendate cu sume de la 20.000 la 50.000 de lei.
Anterior apariției Legii 128/2022, amenda se aplica numai în cazul operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică, dacă nu acceptau plata cu cardul. Mai precis, dacă sancțiunea inițială acoperea numai alineatul 1 al articolului 1 din OUG 193/2002, noua sa formă acoperă inclusiv alineatul 3 al articolului 1, acolo unde este trecută obligația de a accepta plăți cu cardul bancar la depășirea cifrei anuale de afaceri de 50.000 euro.
De precizat, în acest context, că
rămâne mai departe în vigoare prevederea conform căreia firmele riscă o amendă între 5.000 și 7.500 de lei pentru refuzul acceptării plăților cu cardul.
În al doilea rând, firmele trebuie
(2) să accepte inclusiv plățile cu carduri bancare preplătite, nu doar plățile cu carduri de debit și de credit, dacă realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro (echivalent în lei). Cardul preplătit se folosește, în mare, ca un card de debit, diferența fiind că pentru acesta nu este necesară existența unui cont bancar atașat (se alimentează cu bani ca un card de tichete de masă, de exemplu).
În al treilea rând, cei care depășesc respectiva cifră de afaceri sunt obligați
să accepte plăți și prin aplicații de plăți electronice - fie suplimentar POS-ului, fie ca alternativă la acesta. Până acum, această precizare legată de aplicații nu era trecută în legislație.
„Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, așa cum acestea sunt definite de Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro în echivalent lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice”, prevede noua lege.
În al patrulea rând, s-a introdus
o exceptare expresă de la obligația de a accepta plăți cu cardul pentru firmele care
„au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice”. În aceste cazuri, însă, firmele trebuie să facă demersurile necesare pentru a accepta plata cu cardul în 12 luni de la data la care zonele respective capătă acces la rețele de comunicații electronice.
„Sunt exceptate de la obligația menționată (...) entitățile care au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice. Entitățile (...) au obligația de a se conforma cerințelor (...) în termen de 12 luni de la data la care zona în care sunt amplasate este deservită de rețele de comunicații electronice”, este precizat în actul normativ.
În fine, Legea 128/2022 mai prevede
reguli practice pentru aplicarea sau încetarea aplicării obligației de a accepta plăți cu cardul, acestea fiind complet noi. Pe de o parte, s-a stabilit că obligația de a avea POS și/sau aplicație de plăți electronice intervine
începând cu trimestrul de după cel în care încasările din anul în curs depășesc 50.000 de euro (echivalentul în lei se calculează în funcție de cursul comunicat de Banca Națională a României în ultima zi a anului anterior). Pe de altă parte, firmele scapă de obligația acceptării sistemelor moderne de plată dacă, timp de doi ani consecutivi, cifra de afaceri
nu mai depășește 50.000 de euro.
„Obligația de acceptare de către persoanele juridice (...) a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de BNR în ultima zi a anului precedent. În cazul în care, timp de 2 ani consecutivi, pragul [cifrei de afaceri anuale de peste 50.000 euro] nu a fost depășit, entitățile desemnate (...) nu mai au obligația de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare”, dispune actul normativ.
Important! Normele metodologice ale OUG 193/2002 trebuie actualizate prin hotărâre a Guvernului în maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, adică până pe
8 iulie 2022. Normele sunt cuprinse în
HG 949/2017.
Comentarii articol (3)