Obligația comercianților de produse și a prestatorilor de servicii de a accepta plata cu cardul se aplică în funcție de încasările în numerar realizate în cursul anului, nu în funcție de cifra de afaceri, prevede o lege recent publicată în Monitorul Oficial. Totodată, pragul de care este legată obligația este stabilit direct în lei. Noile reguli se aplică din 1 ianuarie 2023.
Modificările ce țin de obligația de a accepta plata cu cardul bancar sunt prevăzute în
Legea 370/2022 (punctul
18 de la articolul
I), prin care se aprobă OG 16/2022. Noua lege intră în vigoare pe 23 decembrie 2022, dar schimbările referitoare la obligația acceptării plății cu cardul se aplică efectiv de la
1 ianuarie 2023.
La fel ca orice ordonanță a Guvernului, aceasta trebuia aprobată prin lege pentru a continua să producă efecte, iar parlamentarii au ales să facă unele ajustări importante în cazul de față. Mai întâi, parlamentarii au stabilit ca obligația comercianților și prestatorilor să fie legată de încasările anuale în numerar. Apoi, pragul în funcție de care intervine obligația de acceptare a plăților cu cardul a fost stabilit direct în lei.
„Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata (...), precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei (aproximativ 10.000 de euro - n. red.), au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice”, prevede actul normativ recent oficializat.
Anterior, se prevedea că obligația o să intervină, de la
1 ianuarie 2023, pentru cei care realizează o
cifră de afaceri mai mare de
10.000 de euro, echivalent în lei (în scădere de la 50.000 de euro, în prezent).
„Întrucât terminologia utilizată (...) nu este unitară, fiind utilizați doi indicatori (încasări și, respectiv, cifră de afaceri), care din punct de vedere contabil au semnificații diferite, este necesară punerea în acord a acestora, în caz contrar prevederile legale în discuție putând să genereze dificultăți semnificative în aplicare. (...)În plus, având în vedere scopul reglementării, respectiv, pe de o parte, de a introduce o măsură în plus pentru asigurarea trasabilității fluxurilor bănești, ca premisă majoră pentru combaterea evaziunii fiscale, iar, pe de altă parte, de a permite posesorilor de carduri, în contextul actual, dominat de digitalizare, să utilizeze acest instrument de plată la un număr mai mare de operatori economici, se propune ca obligația să fie instituită în sarcina operatorilor economici prin raportare la încasările în numerar realizate de aceștia. (...)De asemenea, se propune utilizarea monedei naționale în stabilirea pragului în raport cu care se naște obligația de acceptare ca mijloc de plată a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, întrucât, în acest mod, se asigură un grad mai mare de predictibilitate, noul mecanism eliminând dificultățile de calcul generate de variația cursului de schimb valutar”, explicau deputații în
raportul prin care au introdus amendamentele în discuție.
Automat, s-au ajustat și regulile de implementare a obligației de acceptare a plăților cu cardul. S-a precizat că obligația intervine începând cu trimestrul următor celui în care încasările în numerar din cursului unui an depășesc 50.000 de lei.
„Obligația de acceptare de către persoanele juridice prevăzute (...) a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările în numerar din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 lei”, scrie în Legea 370/2022.
Referitor la eliminarea obligației, s-a precizat că, chiar dacă o firmă scapă de acceptarea plății cu cardul, aceasta va putea să ofere mai departe această opțiune:
„În cazul în care, timp de 2 ani consecutivi, pragul menționat (...) nu a fost depășit, entitățile desemnate (...) nu mai au obligația de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, dar pot opta pentru continuarea acceptării acestor instrumente de plată.”În fine, o ultimă ajustare introdusă pe ultima sută de metri înainte de finalul anului 2022 ține de constatarea și sancționarea companiilor care nu respectă regulile plăților cu cardul. De această activitate
se ocupă, din 2023, personalul Fiscului. Până acum, se prevedea vag că atribuția este la organele de control ale Ministerului Finanţelor şi unităţilor sale teritoriale.
Companiile care au încasări în numerar peste pragul de 50.000 de lei trebuie să accepte, din 2023, și plățile cu cardul, indiferent dacă clienții lor folosesc sau nu această modalitate de a achita produse și servicii. În caz contrar,
potențialele amenzi se situează între 20.000 și 50.000 de lei.
Comentarii articol (9)