Începând de astăzi, clienții care dețin carduri bancare și achiziționează bunuri sau servicii de la comercianți le vor putea solicita acestora acordarea unui avans în numerar, în baza Legii nr. 209/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Deși legea a avut termen de intrare în vigoare în data de 1 ianuarie 2017, întârzierea publicării normelor de aplicare a făcut ca măsura să se aplice efectiv începând de astăzi.
Comercianții care ar putea să acorde clienților această facilitate sunt, în baza Legii nr. 209/2016, doar aceia care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei. De asemenea, de la acest prag apare obligația acestora de a accepta ca mijloc de plată cardurile bancare. Cu toate acestea, conform unui proiect de act normativ adoptat recent de Camera Deputaților, doar firmele cu o cifră de afaceri de peste 50.000 de euro vor avea obligația de a accepta plăți cu cardul și în viitor.
Acest lucru va face ca numărul magazinelor care vor putea acorda avans în numerar de până la 200 de lei posesorilor de carduri să fie mai mic. Măsura îi va afecta într-o măsură și mai mare pe cei care locuiesc în mediul rural, acolo unde nici unitățile bancare sau bancomatele nu sunt foarte des întâlnite. Prin urmare, cu toate că a fost gândita ca o facilitate acordată consumatorilor, eventuala creștere a pragului de la 10.000 de euro la 50.000 de euro începând de la care comercianții trebuie să accepte plata cu cardul bancar va reduce și mai mult numărul magazinelor care ar putea acorda astfel de avansuri clienților.
Atunci când solicită bani în numerar comercianților, clienții vor plăti un comision de cel mult 1% din această sumă, cost care se va adăuga celorlalte comisioane percepute de bancă pentru tranzacțiile cu cardul.