avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... bonuri de masa-tichete-impozit-alte drepturi
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

bonuri de masa-tichete-impozit-alte drepturi

Cum se vor impozita bonurile de masa

Culegere Completa de Formulare si Declaratii Fiscale
160 de formulare, declaratii si documente necesare in activitatea fiscale
....Detalii Aici



Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea Codului fiscal prevede impozitarea bonurilor de masa, pe langa alte masuri deja "celebre" precum reincadrarea activitatilor dependente/independente. Normele pentru aceasta Ordonanta, publicate miercuri, 28 iulie, aduc explicatii mai mult sau mai putin clare pentru prevederile respective. Consultantul fiscal Adrian Benta a transmis un exemplu de calcul pentru impozitarea bonurilor de masa si alte observatii legate de activitatile dependente si de livrarile intre "persoanele afiliate".

Comentariile consultantului fiscal:

A) Impozitare bonuri de masa.

•Ca observatie generala proiectul nu dispune masuri de aplicare!!!
•Prin urmare trebuie sa analizam de la textul legal, respectiv art. 55 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste, ca nu sunt venituri din salarii: drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare;
•S-a abrogat partea introductiva tichete de masa si drepturi. Astfel tichetele de masa sunt impozitate cu impozitul pe venit. Ordonanta nu dispune impozitarea cu asigurari sociale.
Prin urmare vom avea urmatoarea baza de calcul a impozitului pe venit:
Venituri brute salariale realizate "asigurari sociale" deduceri si sume asimilate (contributii sindicat, sanatate privata) + venituri din bonuri de masa = Baza de calcul impozit pe salarii. Ca si cheie de verificare avand in vedere ca adunarea si scaderea sunt comutative, este usor de demonstrat ca suplimentarea de impozit este direct 16% din valoarea tichetelor de masa acordate si suportate din salariu net al persoanei.

Exemplu de impozitare, pentru un salariat ce a lucrat 22 zile si a primit un bon de masa pentru fiecare zi, valoare bon suma de 8,72 lei.

•Venituri din bonuri 22 zile x 8.72 lei = 191,84 lei
•Impozit = 191,84 lei x 16% = 30,69 lei. Aceasta suma se retine din salariu net, deja impozitat conform reglementarilor anterioare.
Inregistrarea in contabilitate se efectueaza prin articol contabil: 421 Personal remuneratii datorate = 444 Impozit pe venitul din salarii cu 30,69 lei. Evident suma se va regasi si in fisa fiscala. Din punct de vedere tehnic unele societati au introdus in stat inca o coloana cu venituri din bonuri de masa.

Sursa: HotNews
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 15:36, 6 August 2010
Se impoziteaza numai cu 16% ca si venit de natura salariala fara a se plati contributiile (cas, fnuass, somaj).
Corect.Asa rezulta si din studiul de caz postat mai sus.


mc
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
ContSters109653, utilizator
Referitor la afirmatia: "Aceasta suma se retine din salariu net, deja impozitat conform reglementarilor anterioare."
Prin definitie salariul net reprezinta totalitatea sumelor incasate ("in mana") de angajat. Asadar, salariul net va fi suma pe pe care o va incasa angajatul dupa retinerea acestui impozit si nu inainte. Sau exista alta definitie a salariului net?

- nu exista impozit pentru tichete de masa, ci impozit pe veniturile din salarii, prin salarii intelegandu-se toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica in baza unui contract individual de munca (salariu de incadrare, prime, sporuri, stimulente, etc, inclusiv tichetele de masa);
- contravaloarea tichetelor de masa se va trece intr-o coloana distincta in statul de [/b]salarii, astfel incat sa se includa in venitul brut lunar, cu mentiunea ca pentru tichetele de masa nu se calculeaza contributiile sociale obligatorii conform art. IV lit. b din OUG 58/2010;
- fiind tratate drept venituri salariale, contravaloarea lor majoreaza venitul brut lunar in functie de care se calculeaza deducerile personale la functia de baza prevazute de art. 56 din Codul fiscal;
- implicit impozitul pe veniturile din salarii va fi mai mare (baza de calcul s-a majorat cu valoarea tichetelor de masa si/sau cu diminuarea deducerilor personale) si se va suporta exclusiv din venitul net al salariatului, care va incasa un rest de plata mai mic;
- pur si simplu impozitul pe veniturile din salarii majorat se suporta din salariul net cuvenit salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinerea impozitului pe tichete de masa ContSters165204 ContSters165204 Am si eu o nelamurie....este legal sa se retina contravaloarea impozitului pe tichete de masa din salariul net? tocmai am primit aceasta veste ca si angajata, ... (vezi toată discuția)
Impozit tichete masa mnd mnd Buna ziua, Daca poate cineva sa ma elucideze in legatura cu impozitul pentru tichetele de masa. In OUG 58/2010, art. 4, lit. b) spune ca: \"se abroga ... (vezi toată discuția)
Impozitare tichete bosonel bosonel Care ar fi inregistrarile in contabilitate a impozitului pe tichetele de masa? (vezi toată discuția)