Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată la începutul lunii noiembrie 2015 în Monitorul Oficial, iar prevederile actului normativ au intrat ulterior în vigoare.
Totuși, pentru se putea aplica, documentul avea nevoie și de norme metodologice de aplicare. Acestea au fost aprobate printr-o Hotărâre de Guvern, iar pe 25 ianuarie, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 54 a fost publicată HG nr. 15/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate și a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță, act normativ care a și intrat în vigoare la momentul apariției.
Astfel, odată încheiat parcursul legislativ al actului normativ, de prevederile acestuia pot beneficia acum toți părinții cu venituri modeste care își duc copiii la grădiniță, acestora fiindu-le oferite tichete sociale condiționate de prezența zilnică a celor mici la cursuri. Potrivit informațiilor furnizate de Guvern, prin intermediul unui comunicat de presă, vor exista aproximativ 111.000 de beneficiari ai stimulentului educațional.
Concret, tichetele sociale se acordă începând cu anul școlar 2015-2016, iar cererile pentru acestea pot fi depuse de părinți până sâmbătă, așa cum au afirmat, la solicitarea AvocatNet.ro, reprezentanții Ministerului Muncii. Practic, asta înseamnă că mâine este ultima zi în care părinţii pot depune cererile în acest sens, la primăria din localitatea de domiciliu.
Important! Conform prevederilor din Codul fiscal, stimulentul educațional nu este inclus în veniturile salariale și nu este impozabil. În plus, acesta nu se ia în calcul la stabilirea unor obligații legale de întreținere sau la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistență socială sau alte prestații sociale, și nu se urmărește silit decât pentru recuperarea sumelor necuvenite acordate cu același titlu.
Cine poate beneficia, mai exact, de acordarea stimulentului educaţional?
Potrivit documentului care aprobă normele de aplicare a legii, de stimulentul educațional acordat sub formă de tichete sociale pot beneficia copiii din familii defavorizate, cetățeni români, care au domiciliul sau reședința în România, în vederea creșterii accesului la educație al acestora.
De asemenea, actul normativ stabilește că stimulentul se acordă și copiilor din familii defavorizate, cetățeni români, fără domiciliu sau locuință (persoane fără adăpost), numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale în care trăiesc.
În plus, de acordarea tichetelor sociale pot beneficia, potrivit dispozițiilor legale, și copiii din familii defavorizate care nu au cetățenie română, dacă se află în una dintre următoarele situații:
- sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau străini, denumiți în continuare străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reședința în România, în condițiile legislației române;
- sunt cetățeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat, în condițiile legii, o formă de protecție;
- sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reședința în România, în condițiile legii.
Normele metodologice stabilesc că de stimulentul educațional beneficiază copiii din familiile defavorizate, formate din soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună. Totodată, aceleași beneficii pot fi acordate și copiilor aflați în întreținerea unei persoane singure, prin care se înțelege persoană aflată în una dintre următoarele situații:
- este necăsătorită;
- este văduvă;
- este divorțată;
- are soțul/soția declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
- are soțul/soția arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
- nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile prezentate mai sus;
- a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile amintite anterior.
Important! Potrivit actului normativ, este considerată familie și situația în care cei doi parteneri nu sunt căsătoriți, dar au copii împreună sau copii ai unuia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună.
Fiecare tichet social valorează cel puţin 50 de lei
Potrivit Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educațional este de 0,1 ISR (indicator social de referință), pentru fiecare copil înscris la grădiniță, beneficiar al stimulentului.
Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil înscris în program va beneficia de cel puțin 50 de lei pe lună.
Notă: În forma adoptată de Senat la sfârșitul lunii iunie 2015 era prevăzut că, în anumite cazuri, autoritățile administrației publice locale puteau aproba alocarea unui sprijin cu o valoare nominală mai mare decât valoarea minimă. Această dispoziție a fost eliminată de deputați, la începutul lunii octombrie a anului trecut, pentru a evita discriminarea între copii, prin valori diferite ale stimulentului educațional, după cum este explicat în raportul comun al Comisiei pentru muncă și protecție socială și al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.
Care sunt condiţiile în care se pot oferi aceste ajutoare şi din ce moment vor fi acordaţi banii?
Pentru a putea beneficia de stimulentele educaționale oferite de stat copiilor din familii sărace, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
- vârsta minimă a copilului să fie de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent - copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de trei ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani;
- copilul să nu fie mai mare de șase ani, vârstă împlinită după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
- venitul lunar pe membru de familie să fie de cel mult 284 de lei (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană).
Actul normativ citat prevede că stimulentele educaționale vor fi acordate sub forma tichetelor sociale, începând cu luna în care beneficiarul îndeplinește criteriile de eligibilitate, pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțite de actele doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și înscrierea/frecventarea activităților organizate de grădiniță. Anexat acestui articol găsiţi un model de cerere pentru acordarea tichetelor sociale.
Documentaţia se depune de unul dintre părinţi, reprezentantul legal al copilului sau, după caz, persoana desemnată de părinte să întreţină copilul.
Atentie! Cererea şi declaraţia pe propria răspundere, însoţite de documentele justificative, se înregistrează şi se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului sau sectorului (pentru municipiul Bucureşti) în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia, până la data de 20 decembrie a fiecărui an calendaristic.
Pentru anul şcolar în curs, cererile, însoţite de documentele justificative, se pot depune până sâmbătă, inclusiv, după cum Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a răspuns unei solicitări AvocatNet.ro.
Potrivit normelor metodologice de aplicare a legii, stimulentul sub formă de tichet social se acordă pentru perioada septembrie-iunie, practic perioada în care copilul participă la activităţile organizate în cadrul unităţilor din învăţământul preşcolar (grădiniţe cu program normal, prelungit şi săptămânal, inclusiv grădiniţele speciale).
Totodată, documentul stabileşte că acordarea tichetelor sociale va fi condiţionată de frecvenţa regulată la grădiniţă a copiilor, evidenţa în acest sens urmând a fi ţinută de educatori.
Astfel, copiii vor trebuie sa fie prezenţi zilnic la gradiniţă, cu excepţia absenţelor motivate, ce pot fi de două feluri:
- absenţe medicale - motivate, pentru care părinţii trebuie să aducă scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care copiii au lipsit;
- învoiri - cei mici pot fi învoiţi de părinţi maximum trei zile pe lună, cu condiţia anunţării cadrelor didactice.
Atenţie! Pentru a primi tichetele sociale, absenţele copiilor, fie ele şi motivate, nu trebuie să depăşească 50% din totalul zilelor de gradiniţă. Doar în caz excepţional, o singură dată într-un an şcolar, copiii vor putea beneficia de tichete sociale şi dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de jumătate din zilele de gradiniţă, din motive medicale.
Notă: Potrivit normelor de aplicare a actului normativ, pentru anul şcolar 2015-2016, prezenţa se notează conform procedurii transmise de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, începând cu data de 15 februarie, respectiv începutul semestrului al II-lea, conform structurii anului şcolar.
Cu banii primiţi, părinţii pot cumpăra alimente, îmbrăcăminte sau rechizite
Tichetele sociale vor putea fi folosite pentru achiziţionarea produselor alimentare şi/sau de igienă, a produselor de îmbrăcăminte şi a rechizitelor.
Actul normativ interzice transformarea tichetelor în bani şi utilizarea acestora pentru achiziţionarea băuturilor alcoolice sau a ţigărilor. Cei care vor încălca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniţi, iar titularul dreptului va trebui să returneze banii autorităţilor.
Nota: Conform informaţiilor furnizate redacţiei noastre de Ministerul Muncii, acordarea efectivă a tichetelor se va produce după analiza solicitărilor înregistrate din punct de vedere al eligibilităţii beneficiarilor şi ţinând cont de perioada necesară pentru îndeplinirea condiţiilor legale privind achiziţionarea serviciilor de tipărire şi gestionare a tichetelor sociale. Din aceste motive, nu se poate estima o dată de la care tichetele vor fi distribuite, aceasta variind de la o unitate administrativ-teritorială la alta.
Din fişierul ataşat acestui articol puteţi descărca cererea pentru acordarea stimulentului educational (tichet social pentru grădiniţă), pe care parinţii trebuie să o depună la primarii nu mai târziu de 30 aprilie, pentru anul şcolar 2015-2016.
Comentarii articol (17)