Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 14/2016 pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 368 din 12 mai, moment la care actul normativ a şi intrat în vigoare.
Practic, autorităţile au decis să extindă categoria copiilor înscriși în învățământul preșcolar care pot beneficia de tichete sociale, în sensul eliminării vârstei minime de la care se poate acorda acest drept (trei ani), precum și a vârstei maxime până la care se poate acorda stimulentul educaţional (şase ani), aşa cum stabilea, în forma sa iniţială, Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, publicată în noiembrie anul trecut în Monitorul Oficial şi despre ale cărei prevederi AvocatNet.ro a scris, pe larg, aici.
Concret, de tichetul social în cuantum de 50 de lei lunar, destinat să încurajeze copiii din familiile defavorizate să urmeze grădinița, pot beneficia de-acum și copiii care nu au împlinit vârsta de trei ani, dacă urmează cursurile învățământului preșcolar, precum și cei care depășesc vârsta de şase ani și care continuă să meargă la grădiniță ca urmare a recomandărilor specialiștilor (copii cu dizabilități și/sau cu dificultăți de învățare, pentru care recomandările specialiștilor sunt de continuare a procesului educațional într-o unitate de învățământ preșcolar cu depășirea vârstei de şase-opt ani).
De altfel, măsura aprobată de Guvern la mijlocul săptămânii trecute vine în contextul în care reglementările de până acum erau limitative şi discriminatorii, atât timp cât doar unii copii puteau beneficia de stimulentul educaţional, deşi toţi urmează aceeaşi formă de învătământ.
Atenţie! Pentru a putea beneficia de stimulentele educaționale oferite de stat copiilor din familii sărace, venitul lunar pe membru de familie trebuie să fie de cel mult 284 de lei (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană).
Cu banii primiţi, părinţii pot cumpăra alimente, îmbrăcăminte sau rechizite
Potrivit prevederilor în vigoare, tichetele sociale pot fi folosite pentru achiziţionarea produselor alimentare şi/sau de igienă, a produselor de îmbrăcăminte şi a rechizitelor.
De altfel, este interzisă transformarea tichetelor în bani şi utilizarea acestora pentru achiziţionarea băuturilor alcoolice sau a ţigărilor. Cei care vor încălca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniţi, iar titularul dreptului va trebui să returneze banii autorităţilor, se arată în Legea nr. 248/2015.
În altă ordine de idei, tichetele sociale se acordă începând cu anul școlar 2015-2016, iar potrivit informaţiilor furnizate de Guvern, au fost înregistrate, până în prezent, aproximativ 60.000 de cereri de acordare a acestui beneficiu. Acum, odată ce limitele de vârstă au fost eliminate, autorităţile estimează că alţi 29.000 de copii ce provin din familii defavorizate vor primi stimulentul educaţional.
Important! Cererile de acordare a tichetelor sociale, alături de documentele justificative, au putut fi depuse de părinţi la primăria comunei, oraşului, municipiului sau sectorului (pentru municipiul Bucureşti) în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia până pe 30 aprilie. Totuşi, termenul-limită a fost prelungit cu 30 de zile, din momentul în care actul normativ citat a fost publicat în Monitor. (12 mai) Astfel, noul termen până la care părinţii pot depune cererile de solicitare a stimulentului educațional sub forma tichetelor sociale de grădiniță este 11 iunie.
Totodată, este important să precizăm că acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Normele în vigoare stabilesc că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maximum trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă. Mai multe detalii despre acest subiect citiţi aici.
Notă: Senatul a adoptat recent, în calitate de primă Cameră sesizată, Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 2 din Legea nr.248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Practic, documentul care va ajunge acum pentru votul decisiv la Camera Deputaţilor stabileşte aceleaşi lucruri ca şi proiectul publicat joi în Monitor, şi anume acordarea stimulentelor educaţionale sub formă de tichete sociale tuturor copiilor care provin din familii defavorizate şi care sunt înscrişi la grădiniţe, indiferent de vârsta acestora.
Comentarii articol (1)