Inainte de a trimite intrebarile, contribuabilii au fost sfatuiti de reprezentantii Fiscului sa consulte urmatoarele doua ghiduri: Ghidul persoanelor fizice care realizeaza venituri in Romania (care poate fi consultat aici - pdf), respectiv Ghidul contribuabilor care realizeaza venituri din profesii libere, aici (pdf).
Potrivit informatiilor publicate de institutie, sesiunea de asistenta si indrumare online s-a desfasurat in intervalul orar 9.00 - 16.30. Intrebarile adresate pana la incheierea sesiunii, care nu au primit raspunsuri pe loc, vor fi solutionare ulterior.
Regulile sesiunii de informare
Intr-un mesaj publicat miercuri dimineata pe Facebook, serviciul de comunicare al Fiscului a explicat ca intrebarile contribuabililor pot fi adresate sub forma unui comentariu la postarea prin care s-a anuntat tematica acestei sesiuni.
Reprezentantii ANAF au precizat ca vor fi analizate doar intrebarile care vizeaza tema anuntata, iar raspunsul va fi comunicat pe loc sau ulterior, intr-un timp cat mai scurt, totul depinzand de numarul intrebarilor adresate si de complexitatea acestora.
“Inainte de a posta intrebarea dumneavoastra, asigurati-va ca ati parcurs cu atentie intrebarile si raspunsurile primite de celelalte persoane, astfel incat sa evitam repetarea acelorasi intrebari”, au mai punctat cei de la serviciul de comunicare, relatii publice si mass-media al Fiscului.
In fiecare zi de miercuri, patru functionari ANAF raspund pe pagina de Facebook a Fiscului la intrebarile adresate de contribuabili cu privire la tematica selectata pentru discutii in saptamana respectiva. Sesiunile de asistenta si indrumare online, organizate de ANAF pe Facebook, au inceput in 20 mai.
Cele mai interesante 15 intrebari si raspunsuri de miercuri, 8 iulie
Daca tin contabilitatea in partida simpla este obligatoriu sa inregistrez aporturile aduse si retrase? Care ar fi justificarea, tinand cont ca nu trebuie sa inregistrez, de exemplu, retragerile diverse de bani?
Inregistrarea aporturilor se face in Registrul-jurnal de incasari si plati, in conditiile prevazute de Anexa 1 sectiunea a 2-a a OMFP Nr. 170 din 17 februarie 2015, pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, astfel:
Incasarile din Registrul-jurnal de incasari si plati cuprind, printre altele:
- aporturile in numerar si prin conturi bancare aduse la inceperea activitatii ori in cursul desfasurarii acesteia.
Platile din Registrul-jurnal de incasari si plati cuprind, printre altele:
- sumele reprezentand restituirea aporturilor in numerar si prin conturi bancare.
Daca un PFA cu norma de venit factureaza mai mult de 220.000 lei intr-un an calendaristic acesta devine platitor de tva? De la ce suma facturata se face trecerea la sistemul real?
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, cu exceptia celor care realizeaza venituri din activitati agricole, si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
Aceasta se realizeza prin completarea si depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
In situatia in care prin facturare se depaseste plafonul de 220.000 lei, aveti obligatia sa solicitati inregistrarea in scop de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
Daca vand niste produse electronice celor din Romania, dar plata se face intr-un cont din afara (mai exact prin paypal), iar banii raman in contul de paypal, nu sunt incasati in tara, trebuie declarat undeva venitul asta?
Intelegem ca desfasurati o activitate comerciala in Romania, ceea ce inseamna ca, potrivit Codului fiscal, veniturile obtinute sunt venituri impozabile si sunt supuse regulilor de declarare specifice veniturilor obtinute din desfasurarea unei activitati independente comerciale. In acest sens veti completa si depune formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania, pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Intrucat platile din Romania le incasati intr-un cont din strainatate in vederea declararii veniturilor respective, veti converti in moneda nationala sumele obtinute prin utilizarea cursului de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data la care se primesc sau se platesc sumele respective.
Am un birou individual de arhitectura si am fost angajat pe acest birou din 2012, iar in acest an mi s-a spus la ANAF ca sunt in ilegalitate si am renuntat la contractul de munca. Care este de fapt solutia juridica legata de aceasta situatie si care este varianta de a emite adeverinte de venit unde mi se solicita si pt medicul de familie? Contabilii spun ca este legala angajarea, iar inspectorii ANAF spun contrariul. Va rog daca puteti sa ma lamuriri si eventual sa-mi indicati legislatia care trebuie consultata.
Potrivit prevederilor Codului fiscal, veniturile obtinute din exercitarea profesiei de arhitect, in cadrul unui birou individual de arhitectura reprezinta venituri din activitati independente ce se cuprind in categoria veniturilor din profesii libere.
Conform prevederilor art. 18 din Legea nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, indiferent de forma de exercitare a profesiei, arhitectii cu drept de semnatura pot angaja salariati.
In cazul in care sunteti titularul unui birou individual de arhitectura puteti angaja salariati, dar nu puteti fi propriul angajat al biroului individual de arhitectura.
Adeverinte de venit puteti solicita organului fiscal de domiciliu, in situatia in care medicul de familie sau alte institutii considera necesara prezentarea adeverintei de venit. Totusi, va sugeram ca pentru clarificarea situatiei dvs. sa va adresati Inspectoratului Teritorial de Munca.
Imi puteti spune ce contributii plateste un avocat salarizat in cadrul profesiei? Aceste venituri sunt tot venituri din activitati independente si se declara in declaratia 200? Societatea plateste contributii pentru avocatul salarizat in cadrul profesiei?
Potrivit prevederilor Codului fiscal, veniturile obtinute din exercitarea profesiei de avocat, reprezinta venituri din activitati independente ce se cuprind in categoria veniturilor din profesii libere.
In ceea ce priveste contributiile, precizam ca avocatii datoreaza contribuatia de aigurari sociale de sanatate si nu datoreaza contributia de asigurari sociale (pensii) deoarece au propria casa de pensii.
Am un PFI - Farmacist, am un singur contract de colaborare si consider ca nu prestez activitate dependenta deoarece indeplinesc patru din cele sapte criterii si anume:
- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru;
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
Care este punctul dvs. de vedere? As putea fi reincadrata ca persoana dependenta din punct de vedere fiscal?
In limita informatiilor furnizate, impartasim opinia dumneavoastra. Totusi, sarcina de a stabili situatia de fapt revine organului fiscal, in baza prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, acesta este indreptatit sa aprecieze, in limita atributiilor si competentelor ce ii revin, relevanta starilor de fapt fiscale si sa adopte solutia admisa de lege, intemeiata pe constatari complete asupra tuturor imprejurarilor edificatoare in cauza.
Am un site .com pe care userii pot cumpara conturi premium (care le ofera mai multe functionalitati pe acel site). Cumpararea se face prin Paypal, in general fiind plati de 1,5$. Nu e principala mea sursa de venit. Cred ca m-as incadra la formularul 201, cu sursa drepturi de proprietate intelectuala. Problema e ca sunt cumparatori din toata lumea, iar in acest formular trebuie specificat statul. Trebuie cate un formular pentru fiecare stat (vor fi multe de 1-2$) sau pot face doar unul pe care scriu SUA, pentru ca banii ii retrag de la Paypal?
Veniturile incasate de dumneavoastra sunt obtinute in urma prestarii unei activitati in Romania. In acest sens, veniturile obtinute sunt considerate venituri impozabile, conform prevederilor Codului fiscal si se vor declara in formularul 200 “Declaratie privind veniturile realizate din Romania", care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Declaratia 201, conform instructiunilor de completare, se depune de persoanele care obtin venituri din strainatate pentru activitatea desfasurata in strainatate.
Am lucrat in luna Iunie (an curent) in Budapesta cu un contract de consultanta pentru o companie din Australia. Durata contractului a fost de 3 saptamani (consultanta IT, fara SRL sau PFA, nu contract de munca). Dupa aceast contract, am trecut la contract de munca (CIM) pentru sucursala din Budapesta a companiei (inteleg ca pentru acest tip de venit - dependent, nu trebuie sa achit nici o taxa sau impozit in Romania, avand in vedere faptul ca taxele sunt platite de angajator in Ungaria. Intrebarea mea este, pentru contractul de consultanta cu Australia, se completeaza formularul 201 si trebuie depus pana cand?
Declaratia 201 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania care realizeaza venituri din strainatate, impozabile in Romania, ca urmare a desfasurarii unor activitați in strainatate, cum ar fi: venituri din profesii libere, venituri din activitati comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, castiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma castigurilor din operațiuni de vanzare‐cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, alte venituri din investitii, venituri din pensii, precum si alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ca urmare, pentru veniturile obtinute din contractul de consultanta aveti obligatia depunerii formularului 201 pana la data de 25 mai a anului urmator celui de obtinere a venitului.
Pentru un expert contabil care este si angajat cu contract de munca, poate sa isi deduca la calculul impozitului pe venit asigurarea de pensie privata in limita a 400 euro pe an?
Sunt deductibile limitat DOAR contributiile efectuate in NUMELE ANGAJATILOR la fondurile de pensii facultative, in conformitate cu legislatia in materie, precum si cele la schemele de pensii facultative calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, efectuate catre entitati autorizate, stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in limita echivalentului in lei a 400 de euro pentru fiecare participant, intr-un an fiscal.
S-au modificat in anul 2015 conturile IBAN pentru plata contributiei la sanatate conform definitivei 2014 pentru aceasta categotie de venituri?
Codurile IBAN valabile/actualizate le puteti gasi pe portalul ANAF, accesand urmatorul link.
As fi interesat sa stiu cand activitatea unui PFA poate fi declarata (vazuta de organele de control) ca fiind una dependenta.
In exemplul de fata, desfasor o activitate de consultanta financiara, nu am niciun contract de colaborare care sa mentioneze exclusivitatea relatiei de colaborare dintre PFA-ul meu si respectivul client, totusi mare parte din veniturile generate sunt aferente relatiei comerciale cu un singur client (plateste cel mai bine).
Pentru a stabili daca activitatea este independenta, trebuie analizate clauzele contractuale si natura activitatii desfasurate prin prisma celor sapte criterii prevazute in Legea nr. 187/2015, din care trebuie sa indepliniti minim patru.
PFA a inregistrat in anii 2011, 2012, 2013 pierdere. In anul 2014 inregistreaza profit. Recuperarea pierderii se efectueaza de catre inspectorul fiscal sau pierderea inregistrata se inregistreaza in cheltuielile aferente anului 2014, in declaratia 200?
In formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" se declara venitul net anual care reprezinta diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat, emite decizia de impunere prin deducerea din venitul net anual pentru fiecare sursa a pierderilor fiscale. Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura se reporteaza si se compenseaza cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 5 ani fiscali, reportate, cronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 5 ani consecutivi.
Am o intreprindere individuala cod CAEN 0111 cu norma de venit, daca am venituri mai mari de 100.000 euro trec la sistem real? Veniturile din subventii intra in acest plafon?
Pentru veniturile din activitati agricole stabilite pe baza normelor de venit, nu se aplica prevederile privind plafonul de 100.000 euro pentru trecerea la sistem real.
Pentru impozitul pe venitul zilierilor, conform Legii 52, trebuie sa ma inscriu in vectorul fiscal?
Deoarece plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier este in sarcina beneficiarului, aveti obligatia retinerii la sursa si ca urmare inregistrarea la organul fiscal.
Pe durata cat activitatea unei PFA a fost suspendata pentru concediu de ingrijire a copilului, persoana fizica respectiva a obtinut venituri din dividende de la o societate comerciala. Reprezinta veniturile din investitii (dividende) "venituri supuse impozitului" in sensul art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010?
Veniturile din investitii (dividende) reprezinta venituri supuse impozitului pe venit, conform prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, dar pentru incadrarea in conditiile art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010 va sugeram sa va adresati unitatii teritoriale a Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala.
Comentarii articol (0)