Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1. — (1) Membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei cu o vechime de cel putin 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice se pot pensiona la cerere si pot beneficia la implinirea varstei de 60 de ani de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentand salariul de baza brut lunar corespunzator incadrarii in functia de executie detinuta in administratia centrala, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute in ultima luna de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe inainte de data pensionarii.
(2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1) care au fost numite prin decrete prezidentiale ambasadori ai Romaniei in alte state sau pe langa organizatii internationale, pensia de serviciu se stabileste in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentand salariul de baza brut lunar corespunzator functiei de ambasador similar in plata in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute de acestea in ultima luna de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe inainte de data pensionarii.
(3) De pensia prevazuta la alin. (1) sau (2) beneficiaza, la implinirea varstei de 60 de ani, si membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice, cu o vechime de 12—15 ani. In acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% din baza de calcul prevazuta la alin. (1), pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala in Ministerul Afacerilor Externe.
(4) Pentru fiecare an care depaseste vechimea in Ministerul Afacerilor Externe prevazuta la alin. (1), la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul prevazuta la alin. (1), fara a o putea depasi.
(5) Persoanele prevazute la alin. (1) si (2), care indeplinesc conditiile de vechime in Ministerul Afacerilor Externe, se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia se stabileste in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentand salariul de baza brut lunar corespunzator incadrarii in functia de executie avuta la data incetarii activitatii in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, similar in plata cu cel al unui membru al Corpului diplomatic si consular al Romaniei, respectiv al unei persoane incadrate pe functie de executie specifica, aflata in activitate in Ministerul Afacerilor Externe, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute la data incetarii activitatii in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse in salariul de baza si care sunt prevazute de legea salarizarii in vigoare la data inregistrarii cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite in conditiile prezentei legi. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele carora le-au incetat raporturile juridice de munca cu Ministerul Afacerilor Externe din motive neimputabile.
(6) De pensia de serviciu prevazuta la alin. (1) si (2) pot beneficia si membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice, pensionati anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, care beneficiaza de pensie din sistemul public si care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru acordarea pensiei de serviciu. In acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 80% din baza de calcul reprezentand salariul de baza brut lunar similar in plata, corespunzator functiei de executie detinute de acestia la data incetarii activitatii in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute in ultima luna de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse in salariul de baza si care sunt prevazute de legea salarizarii in vigoare la data inregistrarii cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite in conditiile prezentei legi.
(7) Pentru persoanele prevazute la alin. (5) si (6), echivalarea functiilor de executie avute la data incetarii activitatii in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, in functie de executie specifica, se face prin ordin al ministrului afacerilor externe.
(8) Pentru persoanele prevazute la alin. (6), care au fost numite prin decrete prezidentiale ambasadori ai Romaniei in alte state sau pe langa organizatii internationale, cuantumul pensiei de serviciu este de 80% din baza de calcul reprezentand salariul de baza brut lunar corespunzator functiei de ambasador similar in plata in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute de acestea in ultima luna de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse in salariul de baza si care sunt prevazute de legea salarizarii in vigoare la data inregistrarii cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite in conditiile prezentei legi.
(9) Membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei si personalul incadrat pe functii de executie specifice opteaza intre pensia de serviciu si pensia din sistemul public.
(10) Pensia prevazuta de prezentul articol are regimul juridic al unei pensii pentru limita de varsta.
Art. 2. — In cazul decesului titularului pensiei de serviciu, sotul supravietuitor si copiii minori, precum si copiii majori pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, beneficiaza de pensie de urmas, in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii, calculata din pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul sustinatorul la data decesului, actualizata, dupa caz.
Art. 3. — (1) De prevederile prezentei legi, in situatia indeplinirii conditiilor impuse de aceasta, beneficiaza si membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei, cu o vechime de cel putin 15 ani in Departamentul de Comert Exterior din Ministerul Comertului Exterior si Cooperarii Economice Internationale, Ministerul Comertului si Turismului, Ministerul Comertului, Ministerul Industriei si Comertului, Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, denumit in continuare Departamentul de Comert Exterior, din care cel putin 4 ani in misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele si alte reprezentante ale Romaniei din strainatate.
(2) Cuantumul pensiei de serviciu pentru persoanele prevazute la alin. (1) este de 80% din baza de calcul reprezentand salariul de baza brut lunar corespunzator incadrarii in functia de executie detinuta de acestea in administratia centrala a Departamentului de Comert Exterior si sporurile avute in ultima luna de activitate in administratia centrala a Departamentului de Comert Exterior, inainte de data pensionarii, care nu au fost incluse in salariul de baza si care sunt prevazute de legea salarizarii in vigoare la data inregistrarii cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite in conditiile prezentei legi.
(3) De pensia de serviciu prevazuta de prezenta lege, in conditiile prevazute la alin. (1), beneficiaza si persoanele pensionate din Departamentul de Comert Exterior care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de pensie din sistemul public de pensii.
(4) Cuantumul pensiei de serviciu pentru persoanele prevazute la alin. (3) este de 80% din baza de calcul reprezentand salariul de baza brut lunar similar in plata, corespunzator functiei de executie detinute de acestea in administratia centrala a Departamentului de Comert Exterior la data incetarii activitatii, si sporurile avute in ultima luna de activitate in administratia centrala a Departamentului de Comert Exterior, care nu au fost incluse in salariul de baza si care sunt prevazute de legea salarizarii in vigoare la data inregistrarii cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite in conditiile prezentei legi.
Art. 4. — Pentru membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei care au lucrat atat in Ministerul Afacerilor Externe, cat si in Departamentul de Comert Exterior, si care au fost trimisi in misiuni permanente in strainatate cu grade si functii diplomatice sau consulare de catre Departamentul de Comert Exterior, perioadele respective se cumuleaza si se considera vechime la stabilirea pensiei de serviciu prevazuta de prezenta lege.
Art. 5. — (1) Perioadele in care, pe durata angajarii in Ministerul Afacerilor Externe, respectiv in Departamentul de Comert Exterior, persoanele prevazute la art. 1 si 3 au avut raporturile de munca intrerupte, cu acordul angajatorului, pentru participarea la cursuri, stagii de practica si specializare sau perfectionare, in tara ori in strainatate, pentru indeplinirea unei functii de demnitate publica numite sau alese, precum si pentru a indeplini functii in calitate de reprezentanti ai statului roman in cadrul organizatiilor si organismelor internationale interguvernamentale ori experti in cadrul acestora, constituie vechime in Ministerul Afacerilor Externe, respectiv in Departamentul de Comert Exterior.
(2) Durata cursului postuniversitar de relatii internationale, infiintat in baza Hotararii Consiliului de Ministri nr. 1.003/1962 cu privire la organizarea si functionarea cursului postuniversitar de relatii internationale, organizat pe langa Facultatea de Stiinte Juridice a Universitatii din Bucuresti, absolvit de catre persoanele prevazute la art. 1 si 3, constituie vechime in Ministerul Afacerilor Externe, respectiv in Departamentul de Comert Exterior.
Art. 6. — (1) Odata cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileste si pensia pentru limita de varsta din sistemul public, potrivit legislatiei in vigoare privind sistemul de pensii publice.
(2) In cazul in care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decat cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acorda cuantumul cel mai avantajos.
(3) Partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul public, precum si partea din pensia de urmas calculata din pensia de serviciu, care depaseste nivelul pensiei din sistemul public de pensii, se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
(4) In cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a pensiei pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, pensia de serviciu se suporta din bugetul de stat pana la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de legislatia in vigoare, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
(5) Pensiile de serviciu, precum si pensiile de urmas, calculate potrivit prezentei legi, se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza salariul de baza brut lunar corespunzator functiei de executie similara, in plata, in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, respectiv a Departamentului de Comert Exterior. Daca in urma actualizarii rezulta o pensie de serviciu mai mica, se mentine pensia de serviciu aflata in plata.
(6) Pensia de serviciu se acorda la cerere si se plateste incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea de pensionare la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta a solicitantului.
Art. 7. — Persoanele care la data intrarii in vigoare a prezentei legi beneficiaza de pensie de serviciu in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau, dupa caz, hotarari definitive nu beneficiaza de prevederile prezentei legi.
Art. 8. — Elementele necesare stabilirii pensiilor prevazute de prezenta lege, precum si baza de calcul al acestora se dovedesc cu documente eliberate de Ministerul Afacerilor Externe sau, dupa caz, de Ministerul Economiei, Comertului si Turismului/Departamentul de Comert Exterior, pe raspunderea acestora.
Art. 9. — La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2013 privind acordarea de drepturi unor membri ai Corpului diplomatic si consular al Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 646 din 21 octombrie 2013, aprobata prin Legea nr. 381/2013.
Art. 10. — Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 11. — In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi elaborate norme metodologice de aplicare a prezentei legi de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, care se aproba prin hotarare a Guvernului.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALERIU-STEFAN ZGONEA
PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Bucuresti, 21 iulie 2015.
Nr. 216.
Comentarii articol (0)