Potrivit Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 2/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 549 din 23 iulie 2015, cetatenii straini nerezidenti in Romania, care detin proprietati imobiliare in Romania pentru care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor vor fi scutiti de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate, daca detin deja o asigurare de sanatate intr-una dintre tarile cu care Romania a semnat un acord bilateral de recunoastere a asigurarii sociale pentru boala si maternitate.
Pentru ca cetatenii straini sa beneficieze de aceasta scutire, ei trebuie sa prezinte Fiscului roman documentele justificative din care sa rezulte calitatea de asigurat in celalalt stat.
Consultantul fiscal Adrian Benta atrage, insa, atentia ca decizia Comisiei Fiscale Centrale este mai complicat de aplicat in cazul veniturilor din arenda pe care cetatenii straini nerezidenti le obtin pe teritoriul Romaniei.
“Noi observam ca solutia data de Comisia Centrala Fiscala are aplicabilitate usoara pentru veniturile din chirii, cand persoana fizica depune direct declaratia de impunere la organul fiscal, ocazie cu care poate anexa documentele de persoana asigurata intr-un sistem social, insa in cazul veniturilor din arenda, relatia persoanei fizice cu autoritatea fiscala nu mai este una directa, ci una indirecta, impozitarea realizandu-se prin stopaj la sursa de catre platitorul de venit”, explica Benta intr-un document remis redactiei.
Consultantul fiscal propune si o solutie: “In cazul arendei, consideram ca se poate beneficia de scutirea la plata contributiei la sanatate, daca persoana fizica nerezidenta prezinta platitorului de venit dovada asigurarii sociale, la data platii arendei. In lipsa documentelor justificative, se datoreaza contributia”, explica Adrian Benta.
Din 2014, CASS se plateste si pentru veniturile din chirii
De la 1 ianuarie 2014 plata CASS a devenit obligatorie si pentru persoanele care obtin venituri din inchirierea imobilelor.
pentru cei care obtin venituri din inchirierea imobilelor, baza lunara de calcul al CASS reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Mai mult, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.
Stabilirea platilor anticipate cu titlu de CASS, datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii, se realizeaza de catre organul fiscal competent, printr-o decizie de impunere (formular 650), pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat pe care contribuabilii trebuie sa o transmita Fiscului.
Potrivit reglementarilor in vigoare, in decizia de impunere prin care se stabilesc platile anticipate, baza de calcul a CASS se va evidentia lunar, iar plata contributiei se va efectua trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Totodata, incadrarea in plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, respectiv valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut, se va face de catre organul fiscal competent prin decizia de impunere privind platile anticipate.