ACCES GRATUIT
MMSSF a elaborat un proiect de lege pentru crearea fondului de garantare a salariilor în caz de insolventa
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei /MMSSF/ a elaborat un proiect de lege privind crearea unui fond de garantare a drepturilor salariale în cazul insolventei, a anuntat luni, într-o conferinta pe tema falimentului, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale /CNPAS/, Mihai Seitan, secretar de stat în MMSSF.
Articolul continuă mai jos
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei /MMSSF/ a elaborat un proiect de lege privind crearea unui fond de garantare a drepturilor salariale în cazul insolventei, a anuntat luni, într-o conferinta pe tema falimentului, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale /CNPAS/, Mihai Seitan, secretar de stat în MMSSF. Proiectul prevede ca o parte din contributia de somaj platita de angajator sa fie transferata catre acest fond, fara a crea o presiune financiara suplimentara pentru angajator. Pentru 2006, contributia de somaj se situeaza la nivelul de 3,5 la suta (redusa cu 0,5 puncte procentuale fata de anul 2005), iar o cota parte de 0,25 la suta va fi transferata catre acest fond, contributia de somaj ramânând astfel la nivelul de 3,25 la suta. "Contributia la acest fond va fi platita astfel de angajator fara nici un fel de efort financiar suplimentar", a precizat Seitan. În foarte multe firme aflate în stare de insolventa exista salarii neplatite din lunile anterioare, iar fondul va acoperi salariile de baza, concediile care nu au fost platite si salariile compensatorii conform Contractelor Colective de Munca, fara însa a se depasi în total plafonul maxim de trei salarii medii, a explicat oficialul MMSSF. Fondul va fi administrat de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca /ANOFM/. Seitan a afirmat, de asemenea, ca dupa aderarea României la UE s-ar putea sa existe "surprize mai mari" în domeniul falimentelor si ca, daca sumele fondului nu vor fi suficiente, proiectul de lege prevede posibilitatea majorarii acestei contributii. Potrivit presedintelui Casei Nationale de Pensii, fondul ar putea deveni operational la finele trimestrului I 2006, când va începe acumularea de resurse financiare, însa banii nu vor fi cheltuiti înainte de 1 ianuarie 2007. Fondurile vor fi pastrate la Trezoreria Statului si renumerate cu dobânda respectiva. În opinia lui Seitan, investirea acestor sume ar fi o alternativa mai buna însa "sunt foarte putini cei care sustin crearea acestui fond ca structura de acumulare capitalizata în administrare privata".
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)