Adormirea Maicii Domnului, care se sarbatoreste in fiecare an in data de 15 august, pica in 2015 intr-o zi de sambata. Potrivit Codului muncii, aceasta este o zi libera legala, dar salariatii cu program de lucru de luni pana vineri oricum vor avea liber.
In acest an, doar opt dintre cele 12 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cad in intervalul luni-vineri. Pana acum, salariatii au beneficiat de timp liber pe 1 si 2 ianuarie (care au picat joi si vineri), in a doua zi de Paste (luni, 13 aprilie), pe 1 mai (vineri) si in a doua zi de Rusalii (luni, 1 iunie).
In afara de Adormirea Maicii Domnului, singurele sarbatori legale din 2015 mai sunt Sfantul Andrei (30 noiembrie), Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie) si prima si a doua zi de Craciun (25 si 26 decembrie). In afara de a doua zi de Craciun, celelalte sarbatori pica in timpul saptamanii.
Atentie! Prin hotarare de Guvern, cu ocazia sarbatorilor legale nelucratoare se stabilesc programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, pentru a se asigura asistenta sanitara si aprovizionarea populatiei cu produse alimentare strict necesare.
Cei care lucreaza in zilele de sarbatoare legala au dreptul la compensatii
Codul muncii stabileste ca anumite categorii de angajati nu pot sa beneficieze de liberele legale. Mai exact, este vorba de locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, precum si de unitatile sanitare si cele de alimentatie publica.
In aceste cazuri, salariatilor trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca acest lucru nu este posibil, angajatorii trebuie sa acorde un spor la salariul de baza.
"In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru", scrie in actul normativ.
Angajatorii care nu asigura compensarea cu timp liber corespunzator sau care nu acorda sporul salarial prevazut de lege risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Important! Sarbatorile legale nelucratoare si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu pot fi incluse de angajatori in durata anuala a concediului de odihna al salariatilor.
Comentarii articol (1)