România este una dintre primele þãri care este luatã în considerare pentru utilizarea pilot a Sistemelor Naþionale de Protecþie a Mediului ºi Protecþie Socialã pentru Proiectele asistate de Banca Mondialã, potrivit unui comunicat de presã al Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor /MMGA/.
În acest context, la sediul MMGA a avut loc dezbaterea publicã privind utilizarea acestor sisteme pentru evaluarea Impactului asupra Mediului ºi a Realocãrii în Teritoriu, a Proprietãþii Culturale ºi a Siguranþei Barajelor, ca politici de protecþie. Dezbaterea publicã a fost condusã de secretarul de stat pentru integrare europeanã din MMGA, Attila Korodi ºi de Ron Hoffer, specialist de Mediu al Bãncii Mondiale pentru Europa ºi Asia Centralã.
Analiza Bãncii Mondiale a inclus întâlniri ºi verificãri pe teren, în colaborare cu autoritãþile de mediu de la nivel local ºi regional. Un capitol important al discuþiilor a fost alocat rolului Gãrzii Naþionale de Mediu /GNM/, ca agenþie independentã în cadrul MMGA, în implementarea acestor programe pilot. Astfel, reprezentanþii Bãncii Mondiale au subliniat faptul cã GNM are sarcina de a duce la îndeplinire atribuþiile privind monitorizarea conformitãþii, ca serviciu de inspecþie ºi control.
De asemenea, au fost apreciate eforturile conducerii GNM în ceea ce priveºte îmbunãtãþirea nivelului general de conformitate, prin creºterea amenzilor pentru încãlcari ale legislaþiei de mediu, o mai mare transparenþã ºi un nivel redus de ambiguitate în stabilirea amenzilor, ceea ce contribuie la reducerea corupþiei.
Comentarii articol (0)