Cei care obtin venituri din mai multe activitati si vor cere intrarea in concediul pentru cresterea copilului vor fi nevoiti sa dovedeasca faptul ca au suspendat cel putin una dintre activitatile respective, se arata intr-un proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern.
Conform propunerii Executivului, persoanele care obtin venituri din mai multe surse vor obtine concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in baza documentelor prin care vor face dovada suspendarii a cel putin uneia dintre activitati, astfel incat sumele castigate sa nu depaseasca 3.000 de lei intr-un an calendaristic.
Pentru a se aplica, prevederile Guvernului trebuie publicate in Monitorul Oficial.
Mai multe informatii despre acest subiect gasiti aici.
Executivul intentioneaza sa trimita in Parlament un proiect de lege care sa elimine raspunderea penala a medicilor in situatia in care accepta plati suplimentare sau donatii de la pacienti.
Propunerea legislativa a fost anuntata de prim-ministrul Victor Ponta, care a declarat si ca salariile personalului medical din sistemul public de sanatate vor fi dublate treptat in urmatorii ani, iar prima majorare anuala de 25% va fi aplicata la 1 octombrie.
Detalii aici.
Programul destinat persoanelor care debuteaza in afaceri urmeaza sa fie modificat, potrivit unui act normativ adoptat in sedinta de miercuri a Guvernului.
Noile dispozitii au ca scop, potrivit unui comunicat de presa emis de Executiv, completarea si clarificarea aspectelor de implementare practica a programului destinat antreprenorilor debutanti in afaceri, adica acele persoane care desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata (SRL-D).
Modificarile prevazute pentru Programul SRL-D nu se aplica inca, fiind nevoie ca ele sa fie publicate in Monitorul Oficial pentru a fi implementate.
Aflati din acest articol care sunt noile reglementari in acest sens si cum pot beneficia antreprenorii debutanti in mediul de afaceri de ajutorul acordat de la stat.
Romania va aplica, incepand cu 2016, o taxa de 80 lei/tona pentru gunoi, care va creste din 2017 la 120 lei/tona.
Masurile sunt prevazute intr-o Hotarare de Guvern ce urmeaza sa fie facuta publica si au fost anuntate de ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, intr-o conferinta de presa sustinuta marti.
In prezent, in Romania nu exista nicio taxa de deseuri la groapa de gunoi, ci doar un tarif de 15 euro/tona, perceput de administratiile gropilor de gunoi.
Mai multe informatii, aici.
Conducatorii auto pot solicita un duplicat al permisului de conducere, direct de la ei de acasa prin e-mail, fara sa se mai deplaseze la serviciul public comunitar.
Facilitatea este disponibila pentru permisele auto emise incepand din 2009, numai daca documentele au fost pierdute sau deteriorate ori numele actual al titularului nu mai corespunde cu cel din vechiul document.
Detalii in acest material.
Fiscul vrea sa modifice reglementarile in ceea ce priveste colectarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS).
Noutatile vizeaza schimbarea deciziei de impunere pe baza caruia contribuabilii platesc aceasta contributie, dar si introducerea unui nou formular fiscal care ar urma sa fie folosit in procedura de colectare a CASS.
Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin al ANAF, publicat recent in dezbatere publica.
Detalii aici.
Reprezentantii Serviciului public de asistenta sociala vor face verificari periodice la domiciliul copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate, se arata intr-un proiect de act normativ adoptat la mijlocul saptamanii de Guvern.
Acestia vor controla atat performantele scolare si sanatatea copiilor, cat si anturajul acestora. Daca se vor constata probleme, autoritatile vor cere ajutor de la medicul de familie, invatator/diriginte sau de la un psiholog.
Pentru a se aplica, prevederile proiectului de hotarare adoptat de Guvern trebuie publicate in Monitorul Oficial.
Cititi aici mai multe despre acest subiect.
Persoanele pagubite in urma unui accident auto pot obtine, in baza legii, datele vehiculului sau ale soferului responsabil de producerea incidentului.
Acest lucru poate fi facut prin transmiterea unei solicitari catre Fondul de protectie al victimelor strazii (FPVS), potrivit Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 1/2008.
Vedeti aici care sunt toate informatiile pe care le poate furniza Fondul.
Pana acum, neplata la timp a impozitelor si contributiilor retinute angajatilor la sursa era incadrata ca infractiune si se putea pedepsi cu inchisoarea.
Din luna iulie insa, odata cu publicarea unei decizii a Curtii Constitutionale (CCR) in Monitorul Oficial, reglementarile s-au modificat, astfel ca cei care incalca prevederile de mai sus nu mai pot ajunge la inchisoare si pot primi, cel mult, amenzi contraventionale.
Articolul 6 din Legea evaziunii fiscale, cel prin care era prevazuta pedeapsa cu inchisoarea pentru patronii si administratorii firmelor care retineau, dar nu virau la stat, contributiile si impozitele de la angajati, a devenit inaplicabil de joi, dupa ce niciuna dintre institutiile abilitate, Guvern sau Parlament, nu a emis vreo reglementare care sa modifice prevederea neconstitutionala in termenul legal de 45 de zile.
Toate detaliile despre aceasta speta, in acest material.
Comentarii articol (0)