Perioada de timp in care o persoana urmeaza studii universitare poate fi inclusa in stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea pensiei, insa, pentru ca aceasta regula sa se aplice, trebuie indeplinite anumite conditii.
In plus, in functie de studiile universitare urmate, perioadele pot fi luate in considerare doar la obtinerea anumitor categorii de pensie.
Anumite perioade necontributive sunt incluse in stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea pensiei, conform legislatiei in vigoare, iar printre acestea se numara si cele in care asiguratul a urmat cursuri universitare de licenta si/sau de doctorat.
Mai multe detalii AICI.
Patrimoniul unei persoane decedate cuprinde atat active, cat si pasive, conform legislatiei in vigoare. Astfel, mostenitorii celui decedat pot prelua obligatiile acestuia.
Mostenirea reprezinta transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta, se mentioneaza in Noul Cod civil. Aceasta se deschide in momentul decesului persoanei, la ultimul domiciliu al defunctului.
De asemenea, patrimoniul defunctului se transmite prin mostenire legala, in masura in care cel care lasa mostenirea nu a dispus altfel prin testament. Astfel ca o parte din patrimoniul defunctului se poate transmite prin mostenire testamentara, iar cealalta parte prin mostenire legala, se precizeaza in legislatia in vigoare.
Cititi articolul integral AICI.
In prezent, mai multe declaratii pot fi intocmite gratuit la notarii publici, cum ar fi, de exemplu, cea privind ajutorul de somaj. In plus, in anumite situatii exista posibilitatea de a beneficia de reduceri considerabile de tarife la intocmirea actelor notariale.
Tarifele percepute de notarii publici pentru serviciile pe care acestia le presteaza sunt stabilite, in momentul de fata, in normele aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/2011.
Aflati pe larg despre subiect in acest articol.
Mai multi contribuabili vor beneficia de anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata incepand cu anul 2012 si pana in prezent, se mentioneaza intr-un proiect de act normativ adoptat recent de Guvern.
Conform documentului, se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate datorata incepand cu 1 ianuarie 2012 pana pe 31 ianuarie 2015 pentru sapte categorii de contribuabili.
Aflati categoriile de contribuabili din acest material.
Codul muncii ar putea fi modificat din nou, dupa ce senatorii au adoptat recent o propunere legislativa in acest sens. Acest lucru vine in contextul in care chiar la sfarsitul lunii trecute au fost facute schimbari la legislatia muncii.
Senatul a adoptat o modificare la Codul muncii prin care se face o clarificare referitoare la repausul saptamanal la care au dreptul salariatii.
Detalii AICI.
Prima extragere ocazionala a Loteriei bonurilor fiscale este programata pentru a doua zi de Paste, adica pe 13 aprilie, se mentioneaza intr-un ordin al ministrului Finantelor, care a intrat recent in vigoare.
De asemenea, documentul stabileste ca doar bonurile fiscale emise intr-o anumita perioada vor participa la aceasta extragere.
Prevederile sunt cuprinse in Ordinul MFP nr. 106/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 91 din 3 februarie 2015 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.
Mai multe informatii AICI.
Cardul national de sanatate poate fi folosit incepand din data de 1 februarie, dar acest lucru se va face, pana pe 30 aprilie, in paralel cu adeverinta de asigurat, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.
Desi cardul de sanatate va deveni, de la 1 mai, principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat, anumite persoane vor fi exceptate de la folosirea acestuia.
Cititi materialul integral AICI.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri s-ar putea modifica, dupa cum se mentioneaza intr-un proiect de act normativ lansat recent in dezbatere publica pe site-ul Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism (AIPPIMM).
Astfel, urmeaza sa fie introduse, printre altele, noi criterii pentru evaluarea planurilor de afaceri depuse de participanti. Concret, ar putea conta daca acestia sunt sa nu someri la data inscrierii in program si daca au urmat sau urmeaza cursuri de antreprenoriat.
Aflati toate detalii din acest link.
Inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata se realizeaza, din nou, fara controlul efectuat de Fisc la sediul social al firmelor, in conditiile in care aceasta verificare a fost introdusa in legislatie in anul 2011.
Noua masura este prevazuta intr-un act normativ care se aplica din 1 februarie 2015. In plus, recentele dispozitii au eliminat si grila de evaluare a firmelor si punctajul pe care acestea trebuiau sa il obtina pentru a primi codul de TVA.
Cititi mai multe informatii AICI.
Contribuabilii trebuie sa depuna in aceasta luna la Fisc mai multe formulare si, de asemenea, au de achitat taxele si impozitele pentru luna precedenta.
In plus, in cazul unor declaratii care se transmit electronic au fost actualizate recent programele de asistenta pentru intocmirea acestora.
Consultati agenda luna februarie in acest material.
Comentarii articol (1)