Candidatii respinsi la proba practica a examinarii pentru obtinerea permisului auto nu vor mai fi nevoiti sa sustina din nou proba teoretica.
Astfel, daca vor trece cu succes de proba teoretica, aceste persoane vor putea sustine proba practica de mai multe ori, daca o pica.
In prezent, pentru a obtine permisul, cei care sunt respinsi la proba practica trebuie sa dea din nou ambele probe, iar noile reglementari intra in vigoare de la 5 octombrie.
Mai multe detalii despre obtinerea permisului auto gasiti aici.
Doua noi tipuri de entitati juridice, inexistente pana acum, au fost introduse in legislatia romaneasca printr-o lege publicata la sfarsitul lunii iulie.
Este vorba despre intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie, care vor trebui sa asigure insertia profesionala a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile si implicarea acestora in activitati cu caracter social si/sau economic.
Prevederile au intrat deja in vigoare, dar noile societati vor putea fi infiintate dupa ce normele metodologice de aplicare ale legii vor fi publicate de Ministerul Muncii.
Detalii aici.
Persoanele care au platit taxa speciala pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante vor avea posibilitatea de a cere restituirea integrala a sumei achitate, fara a deschide o actiune in instanta.
Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de act normativ adoptat la mijlocul saptamanii de Guvern si fac referire la proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu.
Mai exact, este vorba de perioada de timp cuprinsa intre 2007 si martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Aflati mai multe informatii din acest articol.
Persoanele care obtin venituri din mai multe activitati si cer intrarea in concediul pentru cresterea copilului sunt nevoite de acum sa dovedeasca faptul ca au suspendat cel putin una dintre activitatile respective, se arata intr-un act normativ publicat joi in Monitorul Oficial.
Practic, parintele aflat in concediu are voie sa obtina venituri, dar nu mai mult de 3.000 de lei pe an.
Astfel, persoana care obtine concomitent venituri din mai multe surse poate obtine concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in baza documentelor prin care face dovada suspendarii a cel putin uneia dintre activitati, astfel incat sumele castigate sa nu depaseasca 3.000 de lei intr-un an calendaristic.
Pe larg despre acest subiect important, aici.
Ministerul de Finante vrea sa modifice cadrul legal al cazierului fiscal, aproband noi reguli si cateva schimbari substantiale fata cele aplicabile in prezent.
Proiectul de act normativ, care a fost inclus miercuri pe ordinea de zi a Guvernului, extinde sfera de aplicare a cazierului fiscal si stabileste noi situatii in care documentul trebuie prezentat.
Aflati din acest material care sunt noile fapte care vor fi inscrise in cazierul fiscal.
Contractele si politele de asigurare vor putea fi incheiate si prin mijloace electronice de la 1 ianuarie 2016, potrivit unui act normativ al Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Noile reglementari obligata toti asiguratorii (societati de asigurare, brokeri etc) sa detina platforme care sa permita incheierea contractelor de asigurare on-line.
Mai precis, vor putea fi vandute pe internet orice polite comercializate in momentul de fata de asiguratori, cele mai uzuale fiind cele pentru asigurarile de locuinta, asigurarile auto sau cele de bunuri.
Unele polite, precum cele RCA, pot fi incheiate si in prezent prin mijloace electronice la anumiti asiguratori, insa din 2016 vor putea fi cumparate on-line toate tipurile de asigurari.
Detalii aici.
Un proiect al Autoritatii Nationale pentru protectia Consumatorului, adoptat miercuri de Guvern, isi propune sa infiinteze unele entitati pentru solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti.
Astfel, reclamatiile indreptate de consumatori impotriva comerciantilor vor trebui sa fie rezolvate de unele entitati care aplica proceduri de solutionare alternativa a litigiilor. Vor fi vizate atat disputele care decurg din vanzarea de produse, cat si cele din prestarea de servicii, in toate sectoarele comerciale.
Pentru ca solutionarea litigiilor sa fie posibila, va fi instituita, la nivel european, o platforma online, denumita SOL - un site gratuit, interactiv, ce va fi disponibil in toate limbile oficiale ale UE.
Detalii aici.
Un act normativ care va intra in vigoare de luni, 31 august, obliga toate persoanele care vor sa-si construiasca locuinte, inclusiv la tara, sa angajeze un diriginte de santier care sa verifice starea lucrarilor.
Concret, si cei care construiesc case la tara, sau care fac lucrari de interventie la locuintele existente, vor fi obligati sa angajeze diriginti de santier autorizati, chiar daca cladirea va avea doar parter sau parter cu un etaj.
Aflati de aici si ce amenzi risca cei care nu vor respecta noile prevederi.
Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca a cerut intrarea in faliment a societatii de asigurare Astra. Daca solicitarea va fi validata de instanta, dosarele de dauna vor fi preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor. Prin urmare, asiguratii vor fi nevoiti sa ceara despagubiri direct de la FGA.
Misiunea FGA este de a proteja asiguratii atunci cand o societate de asigurare intra in insolventa. Prin urmare, dupa ce vor fi preluate dosarele de dauna de la Astra, clientii asiguratorului se vor adresa direct Fondului.
Gasiti aici ce documente trebuie sa cuprinda dosarul asiguratilor care vor dori sa ceara despagubiri.
Fiscul va organiza un istoric al contribuabililor care au fost scosi din evidenta cazierului fiscal, iar informatiile vor fi pastrate timp de zece ani pentru a fi folosite in realizarea analizei de risc, pe baza careia sunt selectati contribuabilii supusi inspectiei fiscale.
Practic, cei care au incalcat legislatia fiscala, contabila si vamala sau disciplina financiara vor fi pasibili de control din partea Fiscului chiar si la zece ani dupa ce faptele le-au fost sterse din cazierul fiscal.
Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect apartinand Ministerului de Finante, au fost aprobate de Executiv miercuri si urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial.
Pe larg despre acest subiect, aici.
Comentarii articol (3)