Reprezentantii Serviciului public de asistenta sociala (SPAS) se vor ocupa de monitorizarea cresterii si ingrijirii copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate, se arata intr-un proiect de hotarare adoptat de Executiv in aceasta saptamana.
Mai exact, autoritatile vor verifica daca parintii plecati in afara tarii au desemnat o ruda care sa intretina copilul, precum si daca persoana in cauza indeplineste conditiile necesare impuse de lege.
Totodata, acestia vor intocmi un raport referitor la evolutia copilului si a ingrijirilor pe care le primeste. Insa documentul va include obligatoriu si informatii despre performantele scolare, starea de sanatate si anturaj.
In functie de situatia copilului, autoritatile vor putea, daca va fi cazul, sa ceara ajutorul medicului de familie, invatatorului/dirigintelui, unui psiholog sau Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.
Argumente PRO:
1. Noile reguli vor permite o supraveghere atenta a copiilor cu parintii plecati la munca peste granite. Daca minorii au probleme la scoala sau probleme de ordin psihologic, autoritatile vor putea sa intervina prompt si sa ceara ajutor de la persoane calificate. Astfel, problemele vor putea fi rezolvate cu usurinta sau, cel putin, tinute sub control.
2. Aceste verificari vor fi necesare in special pentru a vedea daca ruda insarcinata cu ingrijirea copilului se achita de responsabilitati asa cum trebuie. In acest fel, autoritatile se vor asigura ca minorii beneficiaza la domiciliu de conditiile adecvate pentru a avea o viata sanatoasa si o educatie buna.
Argumente CONTRA:
1. Aceste reglementari sunt redundante din moment ce parintii vor alege cu mare atentie persoana desemnata pentru ingrijirea copilului. Parintii nu-si vor lasa copilul pe mainile oricui, ci vor opta, cu siguranta, pentru o ruda competenta, cu resurse financiare decente, care sa poata face fata cu brio situatiei.
2. In situatiile problematice, interventia autoritatilor se poate dovedi a fi tardiva. Vizitele reprezentantilor SPAS vor fi destul de rare: una la doua luni, in prima jumatate de an, si apoi cate una in fiecare semestru. Pe deasupra, daca vor aparea probleme, eventualele masuri vor putea fi luate abia dupa intocmirea unui raport si contactarea persoanei competente sa intervina.
Voi ce parere aveti?
Comentarii articol (3)