Hotararea Guvernului nr. 706/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor de serviciu din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 670 din 3 septembrie 2015, la aproape patru luni distanta de la momentul in care deputatii adoptasera proiectul de lege.
Concret, actul normativ, care a intrat in vigoare la data publicarii, stabileste ca personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.
Nota: La stabilirea bazei de calcul se vor lua in considerare numai acele 12 luni in care persoana s-a aflat efectiv in activitate. In situatia in care perioada celor 12 luni de activitate nu poate fi constituita din luni intregi consecutive, aceasta se va prelungi corespunzator pana la completarea celor 12 luni de activitate efectiva.
Mai precis, cei care vor beneficia de aceasta pensie sunt: grefierii, grefierii statisticieni, grefierii documentaristi, grefierii arhivari, grefierii registratori si specialistii IT (in calitate de personal auxiliar specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea), dar si expertii criminalisti, asistentii criminalisti, tehnicienii criminalisti sau secretarii-dactilografi laborator expertize criminalistice (incadrati ca personal de specialitate criminalistica si personal care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice si al laboratoarelor interjudetene de expertize criminalistice), care au implinit 60 de ani si au acumulat cel putin 25 de ani vechime.
De aceleasi prevederi vor beneficia si categoriile de persoane enumerate anterior, care au implinit varsta de 60 de ani si au o vechime in specialitate intre 20 si 25 de ani.
Si cei care la momentul solicitarii pensiei de serviciu nu vor avea calitatea personal auxiliar de specialitate, dar care au fost incadrati pe astfel de functii timp de cel putin 25 de ani, sunt indreptati sa beneficieze de pensie de serviciu.
Potrivit noilor dispozitii, pentru fiecare an ce depaseste vechimea de 25 ani se adauga la cuantumul pensiei cate 1% din baza de calcul, fara a se putea depasi insa baza de calcul.
In acelasi timp, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% pentru fiecare an care lipseste din vechimea celor 25 ani prevazuti de lege.
Si grefierii si tehnicienii criminalisti pensionati inainte de 25 iulie 2015 vor beneficia, in anumite conditii, de pensie de serviciu
Actul normativ publicat ieri stabileste ca beneficiaza de pensie de serviciu si persoanele pensionate anterior datei de 25 iulie 2015, care indeplinesc urmatoarele conditii:
- sunt beneficiare ale unei categorii de pensii din sistemul public de pensii;
- au o vechime in specialitate de cel putin 20 de ani;
- au implinit varsta de 60 de ani;
- la data pensionarii aveau calitatea de personal auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti, al parchetelor de pe langa acestea, al fostelor notariate de stat, precum si al fostelor arbitraje de stat sau departamentale,
precum si cei pensionati pana la 25 iulie 2015 si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt beneficiari ai unei categorii de pensii din sistemul public de pensii;
- la data pensionarii au avut o alta ocupatie;
- au o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in functia de personal auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, de personal de specialitate criminalistica, de personal care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, precum si de tehnician criminalist din cadrul parchetelor de pe langa instantele judecatoresti;
- au implinit varsta de 60 de ani;
- eliberarea din functie s-a facut din motive neimputabile acestora.
De asemenea, executorii judecatoresti in varsta de 60 de ani, cu o vechime in profesie de cel putin 20 de ani, care sunt beneficiari ai unei categorii de pensii din sistemul public de pensii si care s-au pensionat inainte de momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti (10 noiembrie 2000 - n.r.), vor putea beneficia, la randul lor, de pensie de serviciu.
Atentie! Persoanele care beneficiaza de pensie de serviciu in temeiul hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile sau, dupa caz, al hotararilor judecatoresti definitive nu vor putea beneficia de pensia de serviciu.
Potrivit noilor prevederi, constituie vechime in specialitate perioada cat personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea:
- a indeplinit functia de grefier, grefier statistician, grefier documentarist, grefier arhivar, grefier registrator, specialist IT, agent procedural, aprod si sofer;
- a indeplinit, in cadrul instantelor judecatoresti, parchetelor de pe langa acestea, procuraturii, fostelor arbitraje de stat sau departamentale si fostelor notariate de stat, functia de: impiegat, secretar, secretar ajutor, secretar dactilograf, dactilograf, executor judecatoresc, conducator de carte funciara, arhivar, registrator, arhivar-registrator, curier, referent, stenodactilograf, sef de cabinet, functionar, statistician, grefier dactilograf, grefier analist programator, informatician;
- a exercitat functii de natura celor mentionate anterior in cadrul Curtii Constitutionale sau in cadrul fostelor structuri jurisdictionale ale Curtii de Conturi.
- a exercitat functia de tehnician criminalist in cadrul parchetelor de pe langa instantele judecatoresti;
- a indeplinit functia de executor judecatoresc, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 188/2000.
Totodata, va fi considerata vechime in specialitate perioada cat personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica a exercitat functia de: expert criminalist, asistent criminalist, tehnician criminalist si secretar-dactilograf laborator expertize criminalistice.
Important! Pentru specialistii IT constituie vechime in specialitate si perioadele lucrate in acelasi domeniu, in alte unitati.
Cum se acorda pensia de serviciu?
Potrivit prevederilor, cererea de inscriere la pensia de serviciu, insotita de documentatia necesara, se va depune la casa teritoriala de pensii/casa de pensii sectoriala competenta, in a carei raza isi are domiciliul persoana indreptatita.
Iata si ce documente trebuie sa cuprinda dosarul de pensie:
- cererea de inscriere la pensia de serviciu, intocmita conform modelului atasat acestui articol;
- actele necesare stabilirii pensiei conform prevederilor sistemului public de pensii, prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii sau, dupa caz, copia ultimei decizii de pensionare sau talonul de pensie;
- adeverinta-tip intocmita de ultimul angajator, care cuprinde elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, conform modelului atasat acestui articol;
- alte documente necesare stabilirii si platii pensiei de serviciu.
Pensia de serviciu se acorda si se plateste incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea la casa teritoriala de pensii/casa de pensii sectoriala din raza de domiciliu a solicitantului sau de la data eliberarii din functie, in cazul persoanelor aflate in activitate la data depunerii cererii de pensionare. In acest caz, dovada eliberarii din functie se depune la casa teritoriala de pensii/casa de pensii sectoriala.
Stabilirea, actualizarea si plata pensiilor de serviciu va fi efectuata de catre casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.
De asemenea, odata cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileste si pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii potrivit legislatiei in vigoare privind sistemul public de pensii.
In situatia in care persoana indreptatita la acordarea pensiei de serviciu nu indeplineste conditiile pentru acordarea pentru pentru limita de varsta, va fi stabilita doar pensia de serviciu, care va avea acelasi regim juridic ca al unei pensii pentru limita de varsta si va fi suportata de Ministerul Muncii.
Nota: In cazul in care cuantumul pensiei de serviciu este mai mic decat cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acorda cuantumul cel mai avantajos.
In fisierele atasate puteti consulta un model de cerere de inscriere la pensia de serviciu, precum si un model al adeverintei-tip pentru stabilirea pensiei de serviciu acordata beneficiarilor.