Codul muncii va fi modificat semnificativ, potrivit unei initiative legislative cetatenesti ce a fost adoptata miercuri de Senat.
Documentul prevede flexibilizarea relatiilor de munca si echilibrarea raportului dintre salariati si angajatori. Printre principalele noutati incluse in proiect se numara modificarea contractului individual de munca, durata concediului de odihna si sporurile pentru munca suplimentara.
Pentru a intra totusi in vigoare, legea trebuie adoptata de Camera Deputatilor, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.
Aveti toate detaliile aici.
De acum inainte, calitatea de asigurat se poate dovedi numai cu ajutorul cardului national de sanatate.
”Incepand cu data de 1 septembrie, cardul national de sanatate devine unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani care au intrat in posesia lui”, a explicat Casa Nationala de Sanatate.
Termenul a fost amanat dupa ce initial se stabilise ca de la 1 mai serviciile medicale pot fi decontate numai pe baza cardului de sanatate.
Detalii aici.
Diplomele obtinute de catre absolventii de studii neautorizate pana in 2011 vor fi recunoscute de catre Ministerul Educatiei, ca urmare a unui act normativ publicat la inceputul saptamanii in Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, absolventii care au fost inscrisi inainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul sa beneficieze de acte de studii, recunoscute de catre stat, care atesta finalizarea studiilor.
Cei mai multi astfel de absolventi provin de la Universitatea Spiru Haret, dar pe lista se regasesc si cateva universitati de stat.
In total, aproximativ 70.000 de diplome vor fi recunoscute de Ministerul Educatiei.
Aveti toate informatiile pe aceasta tema, aici.
Guvernul a modificat substantial regulile care guverneaza cazierul fiscal, acel document care reflecta disciplina financiara a unui contribuabil.
Spre deosebire de vechiul cadru legal, noul act normativ extinde sfera de aplicare a cazierului fiscal, stabileste noi situatii in care documentul trebuie prezentat si reglementeaza si alte aspecte care nu erau pana acum prevazute de legislatie.
Din acest articol puteti afla toate noutatile legate de cazierul fiscal.
Copiii cu parintii plecati la munca in strainatate trebuie verificati periodic de catre reprezentantii Serviciului public de asistenta sociala, potrivit unui act normativ publicat marti in Monitorul Oficial.
Acestia controleaza atat performantele scolare si sanatatea copiilor, cat si prietenii acestora. Daca se constata probleme, autoritatile cer ajutor de la medicul de familie, psiholog sau Protectia copilului.
Aflati de aici mai multe informatii.
Senatorii au decis in aceasta saptamana ca persoanele care vor alege concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani vor primi in primul an, de asemenea, cel putin 1.200 de lei si cel mult 3.400 de lei. Astfel, abia in al doilea an cuantumul maxim va fi de doar 1.200 de lei.
Totusi, pentru a se aplica, actul adoptat de Senat trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, pentru ca apoi sa fie promulgat de Klaus Iohannis si publicat in Monitorul Oficial.
Mai multe informatii in acest articol.
De luni va intra in vigoarea un act normativ potrivit caruia reclamatiile indreptate de consumatori impotriva comerciantilor vor putea fi rezolvate si de catre anumite entitati care aplica proceduri de solutionare alternativa a litigiilor, denumite proceduri SAL.
In acest sens, vor fi infiintate doua centre de solutionare a litiigilor: unul in structura Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, care isi va desfasura activitatea independent de activitatile de supraveghere si control piata, si un al doilea centru, pentru domeniul bancar, care va solutiona litigiile aparute intre banci si clienti.
Suplimentar, o platforma on-line va fi instituita la nivel european, astfel incat consumatorii sa aiba acces usor la procedurile SAL.
Pe larg despre acest subiect, aici.
Legea ce permite identificarea si sanctionarea soferilor care incalca regulile de circulatie atunci cand circula cu masinile prin alte state ale Uniunii Europene va fi modificata, potrivit unui proiect de act normativ adoptat marti de Guvern.
Modificarile propuse prin acest document vor aduce unele noutati in privinta amendarii soferilor care incalca legea in alte state din UE.
Vedeti aici care sunt noutatile si pentru ce contraventii pot fi sanctionati in prezent soferii in afara Romaniei.
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat miercuri ca elevii se pot inscrie in noul an de invatamant fara sa mai obtina analizele de exudat nazal, faringian si coproparazitologic.
In schimb, fiecare copil va fi nevoit sa prezinte la scoala o adeverinta medicala completata de medic, care sa cuprinda un istoric de sanatate.
Potrivit ministrului, parintii vor economisi cel putin 70 de lei, atat cat erau nevoiti sa achite pentru analizele bacteriologice ale copiilor. Oficialul nu a precizat daca prevederile sunt valabile si pentru copiii din gradinite.
Detalii aici.
Proiectul de lege privind noul Cod fiscal a fost adoptat joi de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, cu 279 voturi pentru, 8 contra si 5 abtineri.
Va reamintim ca actul normativ s-a aflat pentru a doua ora in Parlament, ca urmare a cererii de reexaminare a legii facuta de Presedintele Romaniei dupa prima adoptare a documentului.
Acum ca legea a primit si votul final de la deputati, va fi retrimisa presedintelui tarii Klaus Iohannis, cel care va avea la dispozitie 10 zile pentru a o promulga.
Aflati de aici care sunt cele mai importante prevederi care se modifica in noul Cod fiscal fata de forma initiala.
Comentarii articol (2)