O persoană impozabilă, cum ar fi o societate, sau o persoană fizică ce desfășoară activități independente, plătește TVA trimestrial dacă în anul calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri de până la 100.000 EUR, conform art. 156 alin. (2) din Codul fiscal.
În valoarea plafonului se înregistrează atât vânzările de bunuri cât și prestările de servicii precum și facturile de avans aflate în sfera TVA pentru care încă nu s-au definitivat livrările/prestările de servicii.
La ce curs se calculează acest plafon?
Acest plafon se calculează la cursul valabil al BNR de la finele anului anterior.
Când se modifică perioada ca urmare a depășirii plafonului de 100.000 EUR?
Dacă s-a depășit plafonul în cadrul exercițiului calendaristic, trecerea la lună se va efectua începând cu anul următor. Practic, se păstrează trimestrul cu condiția ca această entitate să nu efectueze achiziții intracomunitare de bunuri.
Ce declarații trebuiesc depuse pentru a se păstra perioada fiscală trimestrul?
Entitatea ce a avut o cifră de afaceri de până la 100.000 EUR și nu a efectuat achiziții intracomunitare de bunuri depune până pe data de 25 ianuarie formularul 094 „Declarație privind cifra de afaceri aferentă anului precedent”.
Ce perioadă va avea o societate nou înregistrată din punctul de vedere al TVA?
O persoană impozabilă înregistrată în cursul anului poate să beneficieze de perioada fiscală trimestrul dacă plafonul cifrei de afaceri de 100.000 EUR este estimat la înregistrarea în scopuri de TVA și recalculat cu numărul de luni rămase din acest an.
De exemplu, pentru o societate ce se înregistrează în scopuri de TVA cu 1 iulie, acest plafon este 50.000 EUR.
Ce se întâmplă dacă entitatea efectuează achiziții intracomunitare de bunuri?
O persoană impozabilă ce efectuează achiziții intracomunitare de bunuri și are perioada TVA trimestrul are obligația să schimbe perioada fiscală a TVA la lună, conform art. 156^1 alin. (6^1) din Codul fiscal.
Aceasta are obligația ca în termen de 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care s-a efectuat achiziția să depună declarația 092 „Declaraţie de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România (OPANAF 1165/2009)” prin care modifică vectorul fiscal cu privire la TVA.
Foarte important: schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la lună este generată numai de achizițiile intracomunitare de bunuri taxabile în România. Nu se necesită schimbarea perioadei de la trimestru la lună pentru achiziții intracomunitare de servicii.