Buna ziua !
Am nevoie de o informatie certa legata de urmatorul caz:
- in 2008 firma a trecut la raportare de tva lunara deoarece s-a depasit plafonul legal
- in 2009 cifra de afaceri a fost sub 100000 eur
Se poate revenii la raportare trimestriala ? Ce demersuri legale trebuie facute in caz afirmativ?
daca motivul trecerii de la perioada trim la lunara e depasirea plafonului, atunci nu se mai poate reveni
Doar in cazul AIC : daca se face AIC , se trece de la trimestru la luna , si daca nu se mai face , se poate reveni
( art 156 indice 1)
2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România conform art. 132 şi 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.
la alin. 2 spune clar, am si subliniat eu mai sus, daca in anul precedent se realizeaza o cifra de afaceri sub 100000 euro, perioada fiscala este trimestrul, indiferent cand este acest an precedent, fata de infiintarea societatii.